Het Duitse farma- en chemieconcern Bayer wil de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto overnemen voor 62 miljard dollar (55 miljard euro) of 122 dollar per aandeel. Dat heeft Bayer maandag bekendgemaakt. Een overname zou leiden tot 's werelds grootste producent van landbouwchemicaliën en zaden. Bayer zou zo ook een pionier van de omstreden GGO-techniek of genetisch gewijzigde gewassen in huis halen.

Beleggers ontgoocheld

Afgelopen vrijdag bevestigden de twee bedrijven dat er overnamegesprekken lopen. Nu ook de financiële details bekend zijn, reageren de Duitse beleggers opnieuw ontgoocheld. Na het oplawaai van meer dan 8 procent vrijdag, dook het aandeel Bayer maandag in de loop van de dag zelfs tot 86,30 euro, het laagste peil sinds oktober 2013. De beleggers vrezen dan ook dat Bayer de overname te duur betaalt. Het bod van 122 dollar - dat inclusief schulden Monsanto op 62 miljard dollar waardeert - ligt 37 procent hoger dan de gemiddelde slotkoers van Monsanto van de voorbije twee weken.

Grootste overname ooit

Volgens sommige beurstraders legt Bayer veel geld op tafel voor een eerste bod. Anderen speculeren dan weer dat Monsanto een eerste bod zou afketsen. Indien de overname zou slagen, zou CEO Werner Baumann de grootste overname ooit door een Duits bedrijf realiseren, minder dan een maand nadat hij het roer overnam bij de Duitse chemiereus.

Begin mei volgde hij de Nederlander Marijn Dekkers op. Vorig jaar liepen gesprekken over een miljardenovername door Monsanto van de Zwitserse branchegenoot Syngenta op niets uit. Zo vindt er momenteel een consolidatieslag plaats in de chemiesector. De chemiereuzen Dow Chemical en DuPont, die eveneens actief zijn met landbouwproducten, gaan bijvoorbeeld fuseren. Voorts wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina.

Monsanto knipte onlangs de winstvooruitzichten bij en gaat door een herstructurering. Bovendien blijft het Amerikaanse bedrijf onder vuur liggen met de onkruidbestrijder Roundup, dat het omstreden glyfosaat bevat. Momenteel raken de EU-lidstaten het niet eens over een nieuwe vergunning, zes weken voor het verstrijken ervan. Er bestaat bezorgdheid over de mogelijke kankerverwekkende en hormoonverstorende werking van glyfosaat. (Belga/BO)

Het Duitse farma- en chemieconcern Bayer wil de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto overnemen voor 62 miljard dollar (55 miljard euro) of 122 dollar per aandeel. Dat heeft Bayer maandag bekendgemaakt. Een overname zou leiden tot 's werelds grootste producent van landbouwchemicaliën en zaden. Bayer zou zo ook een pionier van de omstreden GGO-techniek of genetisch gewijzigde gewassen in huis halen.Afgelopen vrijdag bevestigden de twee bedrijven dat er overnamegesprekken lopen. Nu ook de financiële details bekend zijn, reageren de Duitse beleggers opnieuw ontgoocheld. Na het oplawaai van meer dan 8 procent vrijdag, dook het aandeel Bayer maandag in de loop van de dag zelfs tot 86,30 euro, het laagste peil sinds oktober 2013. De beleggers vrezen dan ook dat Bayer de overname te duur betaalt. Het bod van 122 dollar - dat inclusief schulden Monsanto op 62 miljard dollar waardeert - ligt 37 procent hoger dan de gemiddelde slotkoers van Monsanto van de voorbije twee weken. Volgens sommige beurstraders legt Bayer veel geld op tafel voor een eerste bod. Anderen speculeren dan weer dat Monsanto een eerste bod zou afketsen. Indien de overname zou slagen, zou CEO Werner Baumann de grootste overname ooit door een Duits bedrijf realiseren, minder dan een maand nadat hij het roer overnam bij de Duitse chemiereus. Begin mei volgde hij de Nederlander Marijn Dekkers op. Vorig jaar liepen gesprekken over een miljardenovername door Monsanto van de Zwitserse branchegenoot Syngenta op niets uit. Zo vindt er momenteel een consolidatieslag plaats in de chemiesector. De chemiereuzen Dow Chemical en DuPont, die eveneens actief zijn met landbouwproducten, gaan bijvoorbeeld fuseren. Voorts wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina. Monsanto knipte onlangs de winstvooruitzichten bij en gaat door een herstructurering. Bovendien blijft het Amerikaanse bedrijf onder vuur liggen met de onkruidbestrijder Roundup, dat het omstreden glyfosaat bevat. Momenteel raken de EU-lidstaten het niet eens over een nieuwe vergunning, zes weken voor het verstrijken ervan. Er bestaat bezorgdheid over de mogelijke kankerverwekkende en hormoonverstorende werking van glyfosaat. (Belga/BO)