De vzw kan daardoor rekenen op cofinanciering door de overheid. Jan Van Havenbergh (54), een oudgediende van Agfa-Gevaert die de voorbije twee jaar business developer was voor de Antwerpse universiteit, wordt algemeen directeur. Frans Dieryck, de gedelegeerd bestuurder van de chemiefederatie essenscia Vlaanderen, wordt voorzitter.

Fisch werd in 2008 door essenscia gelanceerd als groen businessplan voor innovatie in de chemiesector, maar kreeg nauwelijks steun van de overheid. Door de omvorming tot competentiepool wordt Fisch het eerste concrete resultaat van het witboek voor het zogenaamde Nieuw Industrieel Beleid, het ambitieuze maar aanvankelijk erg tijdrovende plan van Vlaams minister-president Kris Peeters.

De overheid betaalt 80 procent van de kosten voor zes voltijdse werknemers. De rest komt van essenscia en de stichtende leden van Fisch. De overheid legt dit jaar ook 2,6 miljoen euro op tafel voor onderzoeksprojecten. De volgende drie jaar betaalt de overheid telkens 5 miljoen euro, net als de betrokken ondernemingen. Fisch kan ook rekenen op tijdelijke financiering uit het TINA-fonds (Transformatie en Innovatie Acceleratie-fonds).
Essenscia had eerder al berekend dat Fisch een prijskaartje heeft van 140 miljoen euro, maar de sector jaarlijks tot 7,4 miljard euro omzet kan opleveren.

Bert Lauwers

De vzw kan daardoor rekenen op cofinanciering door de overheid. Jan Van Havenbergh (54), een oudgediende van Agfa-Gevaert die de voorbije twee jaar business developer was voor de Antwerpse universiteit, wordt algemeen directeur. Frans Dieryck, de gedelegeerd bestuurder van de chemiefederatie essenscia Vlaanderen, wordt voorzitter. Fisch werd in 2008 door essenscia gelanceerd als groen businessplan voor innovatie in de chemiesector, maar kreeg nauwelijks steun van de overheid. Door de omvorming tot competentiepool wordt Fisch het eerste concrete resultaat van het witboek voor het zogenaamde Nieuw Industrieel Beleid, het ambitieuze maar aanvankelijk erg tijdrovende plan van Vlaams minister-president Kris Peeters. De overheid betaalt 80 procent van de kosten voor zes voltijdse werknemers. De rest komt van essenscia en de stichtende leden van Fisch. De overheid legt dit jaar ook 2,6 miljoen euro op tafel voor onderzoeksprojecten. De volgende drie jaar betaalt de overheid telkens 5 miljoen euro, net als de betrokken ondernemingen. Fisch kan ook rekenen op tijdelijke financiering uit het TINA-fonds (Transformatie en Innovatie Acceleratie-fonds). Essenscia had eerder al berekend dat Fisch een prijskaartje heeft van 140 miljoen euro, maar de sector jaarlijks tot 7,4 miljard euro omzet kan opleveren. Bert Lauwers