In plaats van onverkochte of defecte producten verloren te laten gaan, proberen almaar meer bedrijven ze terug te halen, te repareren en weer op de markt te brengen. Die omgekeerde logistiek vergt een investering, maar vermindert op lange termijn wel de kosten en de CO2-uitstoot.

Na een campagne op sociale media registreerden 7.300 Vlamingen zich de voorbije weken op de wachtlijst van Pieter Pot. Vandaag levert de Nederlandse onlinesupermarkt voor het eerst in Antwerpen. De komende weken wordt de dienstverlening over heel Vlaanderen uitgerold. "We streven naar een maatschappij zonder wegwerpverpakkingen."

Jill Peeters gaat straks niet naar de klimaattop COP26 in Glasgow, maar met haar nieuwe docureeks op Canvas zal haar stem duidelijk te horen zijn in het klimaatdebat. Veeleer dan te focussen op wat er verkeerd loopt, wil ze mensen en bedrijven inspireren. "Ook een bedrijf kan nagaan welke rol in zijn DNA zit. Ben je een innovatiekoploper? Wil je de leider zijn? Ben je eerder een verbinder, of een volger?"

Een Belgische tegenhanger van Tesla bestaat misschien niet, maar niettemin ontstaat in ons land een mooi ecosysteem aan start-ups die rond elektrische wagens werken. Of het nu gaat om elektrische motoren of een nieuwe generatie van depannage, deze drie ondernemers transformeren onze mobiliteit.

Capricorn Partners en Funds for Good lanceren een nieuwe versie van het populaire beleggingsfonds Quest Cleantech. Begin 2021 moesten ze het oorspronkelijke Quest Cleantech Fund sluiten voor nieuwe klanten.

'Het is onvoorstelbaar hoe weinig natuur en klimaat in rekening worden gebracht in de modellen en praktijken die het financiële systeem domineren', zegt de Belg Frank Van Gansbeke. Een klimaatbewuste bedrijfsfinanciering, groen bankentoezicht en monetaire politiek, en een mondiale klimaatmunt kunnen die scheeftrekking verhelpen.