'Het is onvoorstelbaar hoe weinig natuur en klimaat in rekening worden gebracht in de modellen en praktijken die het financiële systeem domineren', zegt de Belg Frank Van Gansbeke. Een klimaatbewuste bedrijfsfinanciering, groen bankentoezicht en monetaire politiek, en een mondiale klimaatmunt kunnen die scheeftrekking verhelpen.

Meer dan driekwart van onze productiebedrijven is bezig met circulair ondernemen, vooral met de recyclage van materialen. Dat wijst een studie van Voka Antwerpen-Waasland uit. Maar voor de meeste moet de ommezwaai nog komen.

Het technologieplatform Chef Koochooloo leert kinderen in het basisonderwijs tegelijk gezonde eetgewoonten en wetenschappelijke vaardigheden aan. Na een succesvol proefproject in Silicon Valley is de start-up klaar om de wereld te veroveren. "We willen vooral een sociale impact hebben", zegt CEO Layla Sabourian.

De bouwstop geldt niet alleen voor de Vlaamse gezinnen, maar ook voor de bedrijven en de havens. Vanaf 2040 mogen zij geen open ruimte meer innemen. Een ramp voor onze industrie? Niet noodzakelijk, want nu wordt nog veel ruimte verkwist.

Voor veel bedrijven geven de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties de richting aan. Volgens professor duurzaam ondernemen Lars Moratis valt er veel te leren uit het gebruik van dat kompas. "Het is duidelijk dat er radicalere initiatieven nodig zijn."

Ons land is goed geplaatst om een sleutelrol te spelen als thuisbasis van de circulaire industrie. Maar we moeten wel dringend duidelijke keuzes maken, stelt een onderzoek van de denktank Itinera.

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, breekt zich almaar vaker het hoofd over oplossingen voor de klimaatcrisis, die de komende decennia prangender wordt. Die oplossingen moeten komen van een waaier aan maatregelen, want voor de klimaatcrisis bestaat geen vaccin. Wunsch put uit zijn kennis en ervaring als publiek econoom. "Een prijs voor CO2 is de basis voor de vergroening van onze economie."

"Duurzaamheid is een containerbegrip geworden, waar iedereen een eigen invulling aan geeft", weet Hans Verboven. Met een boek wil hij ideeën aanreiken waar bedrijven concreet mee aan de slag kunnen. "Een collega-professor heeft mij ooit smalend het neoliberale gezicht van de duurzaamheid genoemd. Ik vind dat een compliment."