Sinds vorige week zijn we officieel met 8 miljard op deze wereld. Om al die mensen te blijven voeden, moeten landbouwers almaar meer verbouwen, met almaar minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Onhaalbaar? Niet als het aan AVR ligt, dat al decennialang machines voor de aardappelteelt produceert.

Van de vijftig vrouwen in de nieuwe lijst van Inspiring Fifty's Belgium staan opvallend veel aan de leiding van organisaties die streven naar meer diversiteit in technologische beroepen. "Ze willen zich actief inzetten voor de volgende generatie", zegt Elke Kraemer, de oprichtster van Inspiring Fifty Belgium.

Europa legt bedrijven nieuwe regels op rond het meten en rapporteren van duurzaamheidsdata. Het moet greenwashing voorkomen en Europese ondernemingen voorgoed op het groene pad zetten. De impact op het bedrijfsleven is groot.

Ook de voedingssector verduurzaamt, al lijkt de Belgische diepvriessector letterlijk en figuurlijk bevroren. Met hun vegan pastamerk Davai Dumplings, brengen Ruslan Podgaetskiy en Maybritt Devriese daar verandering in. Na een eerdere samenwerking met Colruyt Group, haalt de Gentse start-up nu Ter Beke aan boord als partner.

Juunoo wil zijn groei versnellen met 6,6 miljoen euro extra geld, een mix van een kapitaalverhoging, leningen en subsidies. Door snel te groeien wil de Kortrijkse pionier in circulair ondernemen mee de enorme CO2-uitstoot van de nog sterk op wegwerpmaterialen gerichte bouwsector helpen terug te dringen. "We willen van circulariteit de norm maken in de wandensector", zegt oprichter Chris Van de Voorde.

Welgeteld één chipfabriek heeft België nog. Ietwat weggestopt in Oudenaarde neemt de fabriek die ooit begon als Mietec een frisse start onder de naam BelGaN. Gedreven door een buitenlandse investering wil ze microchips uit nieuwe materialen bouwen.

Sportief zijn de Rode Duivels sinds kort niet meer het nummer één in de wereld, maar de Belgische Voetbalbond wil in duurzaamheid wel een inspirerende leider zijn. Een lichtpunt in een sector die, nu het controversiële wereldkampioenschap in Qatar nadert, nog bijzonder veel werk heeft.