Weimat ontwerpt en maakt kunststofonderdelen voor de auto- en de luchtvaartsector. Als reactie op de coronacrisis heeft het Eupense bedrijf een mondmasker van kunststof geproduceerd, maar de certificering verloopt moeilijk.

Met de start-up Bright Energy willen de broers Sam en Arne en hun zus Lisse Van Acker de vervuilende dieselgenerator op bouwwerven vervangen door een groene batterij die op artificiële intelligentie werkt. "Tegen het bouwverlof willen we vijf dieselgeneratoren vervangen."

Triple Helix plant in Antwerpen een chemische recyclagefabriek van de nieuwe generatie, een laatste schakel naar een circulair model voor polyurethaan. "De afvalberg aan matrassen is in Europa alleen al 678 keer de hoogte van de Mount Everest", zegt initiatiefnemer Steven Peleman.

Binnenkort staat in Rotterdam de eerste proefraffinaderij ter wereld die volledig circulaire kerosine maakt. Zenid haalt bij de productie evenveel CO2 uit de lucht als bij het vliegen wordt uitgestoten. Zo kan de luchtvaart alsnog zijn bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen.

Brussel maakt werk van duurzamer vastgoed. De combinatie van sloop en nieuwbouw maakt almaar meer plaats voor een doorgedreven renovatie. Het einddoel moet circulair bouwen zijn. Maar de bouw is een conservatieve sector, dus verloopt die evolutie langzaam. De kostenefficiëntie van circulair bouwen kan de twijfels wegnemen.

MobilityPlus maakt de laadpalen voor elektrische wagens slimmer. Jean-François Cheyns richtte zijn bedrijf op in 2016 en haalde in een eerste kapitaalronde 1 miljoen euro op bij Concentra en de businessangels Luc Opdebeeck, Fritz Mertens en Robert Decant.

Trends selecteert spraakmakende thema's en verhalen. The Woody Group verdient het label omdat duurzame en herbruikbare vezels gebruikt voor zijn kledij. Wie Woody zegt, denkt aan pyjama's. Sinds eind januari verkoopt het bedrijf onder het label ndrwr ook duurzaam ondergoed. Het is het orgelpunt van een drie jaar durende transitie na de overname door het Turkse Bella Tekstil.

De Franse multinational Schneider Electric surft op de megatrends rond energiemanagement, digitalisering en duurzaamheid. Het beursgenoteerde miljardenbedrijf is begin dit jaar uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijf ter wereld. Maar ecologie en economie moeten wel hand in hand gaan, zegt David Orgaz D'Hollander, de CEO van Schneider Electric België.