Cera verhindert dat vennoten in 2013 kunnen uitstappen

© Thomas De Boever

De 400.000 coöperanten van Cera, de grootste aandeelhouder van bank-verzekeraar KBC, kunnen volgend jaar niet uitstappen. Dat meldt Cera in een persbericht.

De 400.000 coöperanten van Cera, de grootste aandeelhouder van bank-verzekeraar KBC, kunnen volgend jaar niet uitstappen. Dat meldt Cera in een persbericht.

De Cera-leiding heeft beslist geen vrijwillige uittredingen toe te laten in 2013. Hierbij speelden ‘overwegingen inzake de gelijke
behandeling van alle Cera-vennoten een doorslaggevende rol’, luidt het in een persbericht. De meer dan 400.000 Cera-coöperanten kunnen dus het volgende jaar niet uittreden.

Die beslissing is niet nieuw. In december vorig jaar hadden de vennoten van de coöperatieve financiële groep Cera al ingestemd met de statutenwijziging waardoor ze dit jaar niet konden uitstappen. De statutenwijziging houdt een uitbreiding in van de gevallen waarin de uittreding van vennoten kan worden geweigerd of opgeschort.

Dinsdag bevestigde Cera ook dat ze ingetekend heeft op de kapitaalverhoging en de uitgifte van nieuwe KBC-aandelen. “Cera steunt actief de kapitaalverhoging en heeft ingeschreven op 3,1 miljoen nieuwe aandelen”, aldus het persbericht.

Cera, dat direct en indirect via KBC Ancora participeert in KBC, heeft ingeschreven op 3,1 miljoen nieuwe aandelen voor een bedrag van 65,9 miljoen euro, waarvoor zij financiering aantrok buiten de KBC-groep. Na de verrichting zal de participatie van Cera in KBC Groep licht dalen van 7,30 tot 7,01 procent.

Eerder meldde KBC Ancora, een andere referentieaandeelhouder, niet ingegaan te zijn op de operatie. Daardoor daalt het belang van KBC Ancora in KBC van 22,97 pct tot 19,7 procent.KBC Ancora bevestigde dinsdag wel nog toe te treden tot de aandeelhoudersovereenkomst, waardoor de overeenkomst blijvend meer dan 30 procent van het (nieuwe) totale aantal KBC-aandelen groepeert. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content