Twee referentieaandeelhouders van KBC, met name Cera en KBC Ancora, verkopen miljoenen aandelen KBC. Dat hebben beide aandeelhouders bekendgemaakt. De opbrengsten worden gebruikt om leningen terug te betalen.

De financiële coöperatieve Cera verkoopt 14,1 miljoen aandelen KBC. Hierdoor vermindert het belang van Cera van 6,1 pct naar 2,7 pct.

KBC Ancora, de grootste individuele aandeelhouder in KBC, verkoopt 4,7 miljoen KBC-aandelen. Hierdoor vermindert het belang in de KBC groep van 19,7 pct naar 18,6 pct.De verkoop van aandelen KBC door aandeelhouders Cera en KBC Ancora is in het belang van alle partijen. Dat zegt Francky Depickere, ceo van Cera. De kans is overigens vrij reëel dat de financiële coöperatie voor het eerst sinds 2008 opnieuw coöperatief kapitaal zal ophalen.

Door de verkoop van de aandelenpakketten kunnen Cera en KBC Ancora kredieten bij KBC vervroegd terugkopen. Hierdoor kan KBC zijn eigen vermogen versterken. "Dat is in het belang van alle aandeelhouders", stelt Depickere. Dat, samen met de evolutie van de koersen en het afbouwen van het eigen risicoprofiel, bracht de referentieaandeelhouders er toe de aandelen te verkopen.

De financiële coöperatie, waar 412.000 vennoten lid van zijn, zal vanaf volgend jaar opnieuw toelaten dat vennoten zullen kunnen uittreden. In 2012 en 2013 kon dat niet. Cera wou door die maatregel de periode van onzekerheid op de financiële markten overbruggen.

Meer zelfs: de coöperatie denkt er aan om opnieuw coöperatief kapitaal op te halen. Dat gebeurde voor het laatst in 2008. Vroeger gebeurde zo'n emissie om de twee jaar. Volgens Depickere is de kans "vrij reëel" dat opnieuw coöperatief kapitaal zal worden opgehaald. Dat zal in het voorjaar van 2014 worden bekeken.(Belga/EE)

Twee referentieaandeelhouders van KBC, met name Cera en KBC Ancora, verkopen miljoenen aandelen KBC. Dat hebben beide aandeelhouders bekendgemaakt. De opbrengsten worden gebruikt om leningen terug te betalen. De financiële coöperatieve Cera verkoopt 14,1 miljoen aandelen KBC. Hierdoor vermindert het belang van Cera van 6,1 pct naar 2,7 pct. KBC Ancora, de grootste individuele aandeelhouder in KBC, verkoopt 4,7 miljoen KBC-aandelen. Hierdoor vermindert het belang in de KBC groep van 19,7 pct naar 18,6 pct.De verkoop van aandelen KBC door aandeelhouders Cera en KBC Ancora is in het belang van alle partijen. Dat zegt Francky Depickere, ceo van Cera. De kans is overigens vrij reëel dat de financiële coöperatie voor het eerst sinds 2008 opnieuw coöperatief kapitaal zal ophalen. Door de verkoop van de aandelenpakketten kunnen Cera en KBC Ancora kredieten bij KBC vervroegd terugkopen. Hierdoor kan KBC zijn eigen vermogen versterken. "Dat is in het belang van alle aandeelhouders", stelt Depickere. Dat, samen met de evolutie van de koersen en het afbouwen van het eigen risicoprofiel, bracht de referentieaandeelhouders er toe de aandelen te verkopen. De financiële coöperatie, waar 412.000 vennoten lid van zijn, zal vanaf volgend jaar opnieuw toelaten dat vennoten zullen kunnen uittreden. In 2012 en 2013 kon dat niet. Cera wou door die maatregel de periode van onzekerheid op de financiële markten overbruggen. Meer zelfs: de coöperatie denkt er aan om opnieuw coöperatief kapitaal op te halen. Dat gebeurde voor het laatst in 2008. Vroeger gebeurde zo'n emissie om de twee jaar. Volgens Depickere is de kans "vrij reëel" dat opnieuw coöperatief kapitaal zal worden opgehaald. Dat zal in het voorjaar van 2014 worden bekeken.(Belga/EE)