Deze bedrijven wilden zich indekken tegen een rentestijging, terwijl de rente de voorbije jaren bleef dalen. Daar staat een vergoeding aan de bank tegenover die voor een kmo kan oplopen tot honderdduizenden of zelfs miljoenen euro.

Werkgeversorganisatie Unizo kreeg tientallen klachten van kmo's die hiermee geconfronteerd werden. De kwestie werd voorgelegd aan minister van Financiën Van Overtveldt en minister van Economie Kris Peeters, die een onderzoek hebben bevolen aan de toezichthouder FSMA. In de komende weken wordt een afronding verwacht van dat onderzoek.

Volgens Johan Thijs waren deze kmo's zich volledig bewust van het negatieve risico en werd dit ook duidelijk in het contract gemeld.

"Wanneer een bedrijf een renteswap afsluit en de rente draait naar de andere kant, dan moet u wel beseffen dat een bank dat risico neemt en dat risico ook afdekt. Ook de bank loopt daar dus net hetzelfde risico als die kmo. Renteswaps worden zeer goed uitgelegd evenals de gevolgen. Alle discussies daarover zijn tot nu toe altijd in ons voordeel gekeerd. Maar als wij een fout zouden maken, dan gaan we met de benadeelde partij aan tafel zitten en dan treffen we een schikking. Dat hebben we altijd zo gedaan, en dat zullen we blijven doen," aldus Thijs.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al (hieronder)

Deze bedrijven wilden zich indekken tegen een rentestijging, terwijl de rente de voorbije jaren bleef dalen. Daar staat een vergoeding aan de bank tegenover die voor een kmo kan oplopen tot honderdduizenden of zelfs miljoenen euro. Werkgeversorganisatie Unizo kreeg tientallen klachten van kmo's die hiermee geconfronteerd werden. De kwestie werd voorgelegd aan minister van Financiën Van Overtveldt en minister van Economie Kris Peeters, die een onderzoek hebben bevolen aan de toezichthouder FSMA. In de komende weken wordt een afronding verwacht van dat onderzoek.Volgens Johan Thijs waren deze kmo's zich volledig bewust van het negatieve risico en werd dit ook duidelijk in het contract gemeld. "Wanneer een bedrijf een renteswap afsluit en de rente draait naar de andere kant, dan moet u wel beseffen dat een bank dat risico neemt en dat risico ook afdekt. Ook de bank loopt daar dus net hetzelfde risico als die kmo. Renteswaps worden zeer goed uitgelegd evenals de gevolgen. Alle discussies daarover zijn tot nu toe altijd in ons voordeel gekeerd. Maar als wij een fout zouden maken, dan gaan we met de benadeelde partij aan tafel zitten en dan treffen we een schikking. Dat hebben we altijd zo gedaan, en dat zullen we blijven doen," aldus Thijs.Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al (hieronder)