Bob Diamond, de voormalige CEO van de Britse bank Barclays, gaf zelf opdracht om te de Libor- en Euribor-rentetarieven te manipuleren. Dat zei Jerry del Missier, een voormalige topmanager van de bank, in het Britse parlement tijdens een onderzoek naar het schandaal.

Del Missier stapte twee weken geleden op bij Barclays nadat duidelijk was geworden dat hij handelaren de opdracht had gegeven met de rentetarieven te sjoemelen.

Manipuleren

Eind juni raakte bekend dat Barclays tussen 2005 en 2009 geprobeerd heeft om de interbancaire rentetarieven, de zogenaamde Libor, te manipuleren. De zaak kwam aan het licht nadat de bank ermee had ingestemd een recordbedrag van 290 miljoen pond (360 miljoen euro) te betalen aan regulatoren in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om het onderzoek te schikken.

Diamond, die begin juli eveneens zijn functie opgaf, zei destijds dat Del Missier een verkeerde conclusie had getrokken uit een telefoongesprek tussen Diamond zelf en een hoge functionaris bij de Britse centrale bank.

Maar op de vraag van Britse parlementariërs of Diamond hem zelf opdracht had gegeven om fraude te plege met de tarieven, antwoordde Del Missier 'ja'.

Amerikaanse staten starten Libor-onderzoek Intussen breidt het schandaal zich uit. De Wall Street Journal meldt op basis van officiële bronnen dat naast verschillende regulatoren in de hele wereld nu ook Amerikaanse staten onderzoek voeren tegen banken. Zo onderzoeken de openbare ministeries van New York en Connecticut samen welke schade hun staten door de manipulatie van de Libor hebben geleden. Dat kan aanleiding geven tot burgerlijke klachten. Volgens de krant lopen ook onderzoeken in Florida en Massachusetts. (Belga/KVDA)

Bob Diamond, de voormalige CEO van de Britse bank Barclays, gaf zelf opdracht om te de Libor- en Euribor-rentetarieven te manipuleren. Dat zei Jerry del Missier, een voormalige topmanager van de bank, in het Britse parlement tijdens een onderzoek naar het schandaal. Del Missier stapte twee weken geleden op bij Barclays nadat duidelijk was geworden dat hij handelaren de opdracht had gegeven met de rentetarieven te sjoemelen. Manipuleren Eind juni raakte bekend dat Barclays tussen 2005 en 2009 geprobeerd heeft om de interbancaire rentetarieven, de zogenaamde Libor, te manipuleren. De zaak kwam aan het licht nadat de bank ermee had ingestemd een recordbedrag van 290 miljoen pond (360 miljoen euro) te betalen aan regulatoren in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om het onderzoek te schikken. Diamond, die begin juli eveneens zijn functie opgaf, zei destijds dat Del Missier een verkeerde conclusie had getrokken uit een telefoongesprek tussen Diamond zelf en een hoge functionaris bij de Britse centrale bank. Maar op de vraag van Britse parlementariërs of Diamond hem zelf opdracht had gegeven om fraude te plege met de tarieven, antwoordde Del Missier 'ja'. Amerikaanse staten starten Libor-onderzoek Intussen breidt het schandaal zich uit. De Wall Street Journal meldt op basis van officiële bronnen dat naast verschillende regulatoren in de hele wereld nu ook Amerikaanse staten onderzoek voeren tegen banken. Zo onderzoeken de openbare ministeries van New York en Connecticut samen welke schade hun staten door de manipulatie van de Libor hebben geleden. Dat kan aanleiding geven tot burgerlijke klachten. Volgens de krant lopen ook onderzoeken in Florida en Massachusetts. (Belga/KVDA)