"We laten ons inspireren door AB Inbev. Bij overnames houden zij de succesvolle lokale bieren in stand en introduceren hun wereldmerken in die nieuwe markten. Wij gaan hetzelfde doen. We noemen het onze bierstrategie", zegt commercieel directeur Christophe Neut van Cegeka over de geplande internationale expansie van de Limburgse ICT-leverancier.

In september 2014 was de overname van de Duitse en Italiaanse filialen van het Oostenrijkse Brain Force de eerste praktijktest van de strategie. Met de acquisitie kreeg Cegeka er in één klap 750 medewerkers en 86 miljoen omzet bij, vooral in Duitsland en Italië. Dat brengt het aantal op 3300 medewerkers, met voor dit jaar nog eens 300-350 aanwervingen op de agenda, waarvan 150 in Vlaanderen, volgens CEO André Knaepen.

Brain Force heeft net zoals Cegeka eigen softwareproducten en een activiteit als leverancier van digitale werkomgevingen 'vanuit de cloud'. Een van zijn belangrijke klanten is "een zeer grote Duitse luchtvaartmaatschappij". "Dit jaar moeten het vooral focussen op business as usual. Stap voor stap brengen wij nieuwe diensten en producten, maar het is altijd belangrijk ervoor te zorgen dat de bestaande activiteiten overeind blijven", zegt André Knaepen.

Cegeka gaf voor het eerst cijfers over 2014: 280 miljoen euro geconsolideerde omzet met een bijna verdubbelde kasstroom van 22 miljoen. In die getallen zit slechts één kwartaal Brain Force. Met een vol jaar Brain Force erbij zou de omzet op 340 miljoen uitkomen.

Er liggen nog meer acquisities in het verschiet. In het buitenland zoekt Cegeka "vervolgovernames" om zijn nieuwe positie te versterken, verzekert Knaepen. En in België onderhandelt Cegeka over de acquisitie van Edan Business Solutions uit Gent, een leverancier van bedrijfsbeheeroplossingen op basis van Microsoft-technologie, net zoals Brain Force in Italië. Edan is met zijn 22 miljoen euro omzet en 150 medewerkers - de cijfers zijn van bestuurder Cédric Van Branteghem - onvoldoende winstgevend in een moeilijke markt. Cegeka denkt dat zijn schaalgrootte een verschil kan maken. Knaepen mikt met Cegeka op een bedrijfswinstmarge van 10 procent. Vandaag is die 7 procent. Hij denkt dat Cegeka tegen 2020 één miljard euro omzet zou kunnen boeken - zonder daarvoor naar de beurs te hoeven trekken. (BL)

Een volledig portret van Cegeka, deze week in Trends.

"We laten ons inspireren door AB Inbev. Bij overnames houden zij de succesvolle lokale bieren in stand en introduceren hun wereldmerken in die nieuwe markten. Wij gaan hetzelfde doen. We noemen het onze bierstrategie", zegt commercieel directeur Christophe Neut van Cegeka over de geplande internationale expansie van de Limburgse ICT-leverancier. In september 2014 was de overname van de Duitse en Italiaanse filialen van het Oostenrijkse Brain Force de eerste praktijktest van de strategie. Met de acquisitie kreeg Cegeka er in één klap 750 medewerkers en 86 miljoen omzet bij, vooral in Duitsland en Italië. Dat brengt het aantal op 3300 medewerkers, met voor dit jaar nog eens 300-350 aanwervingen op de agenda, waarvan 150 in Vlaanderen, volgens CEO André Knaepen. Brain Force heeft net zoals Cegeka eigen softwareproducten en een activiteit als leverancier van digitale werkomgevingen 'vanuit de cloud'. Een van zijn belangrijke klanten is "een zeer grote Duitse luchtvaartmaatschappij". "Dit jaar moeten het vooral focussen op business as usual. Stap voor stap brengen wij nieuwe diensten en producten, maar het is altijd belangrijk ervoor te zorgen dat de bestaande activiteiten overeind blijven", zegt André Knaepen.Cegeka gaf voor het eerst cijfers over 2014: 280 miljoen euro geconsolideerde omzet met een bijna verdubbelde kasstroom van 22 miljoen. In die getallen zit slechts één kwartaal Brain Force. Met een vol jaar Brain Force erbij zou de omzet op 340 miljoen uitkomen. Er liggen nog meer acquisities in het verschiet. In het buitenland zoekt Cegeka "vervolgovernames" om zijn nieuwe positie te versterken, verzekert Knaepen. En in België onderhandelt Cegeka over de acquisitie van Edan Business Solutions uit Gent, een leverancier van bedrijfsbeheeroplossingen op basis van Microsoft-technologie, net zoals Brain Force in Italië. Edan is met zijn 22 miljoen euro omzet en 150 medewerkers - de cijfers zijn van bestuurder Cédric Van Branteghem - onvoldoende winstgevend in een moeilijke markt. Cegeka denkt dat zijn schaalgrootte een verschil kan maken. Knaepen mikt met Cegeka op een bedrijfswinstmarge van 10 procent. Vandaag is die 7 procent. Hij denkt dat Cegeka tegen 2020 één miljard euro omzet zou kunnen boeken - zonder daarvoor naar de beurs te hoeven trekken. (BL)