De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar gaat herstructureren, waardoor 1.400 banen sneuvelen op de site in Gosselies vlak bij Charleroi. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

Volgens de directie kadert de herstructurering in een industrieel plan. In totaal moeten 1.100 arbeiders en 300 bedienden vrezen voor hun baan. De herstructurering zelf komt niet als een verrassing, al valt de ontslagronde zwaarder uit dan gevreesd.

Caterpillar is gespecialiseerd in machines voor de burgerlijke bouw. Door de zwakke conjunctuur heeft het bedrijf al economische werkloosheid ingevoerd.

"De voorgestelde maatregelen zijn bedoeld om de site van Gosselies een toekomstperspectief te bieden door de fabriek te positioneren als onmisbare speler voor de productie van machines met bestemming Europa. Hoe pijnlijk deze maatregelen ook zijn, ze zijn hoogst noodzakelijk om het concurrentievermogen te herstellen en onze fabriek opnieuw een toekomst te geven", verduidelijkt Nicolas Polutnik, gedelegeerd bestuurder van Caterpillar Belgium NV in een persbericht.

De vakbonden hielden er rekening mee dat er 850 banen zouden sneuvelen. De site in Gosselies telt in totaal 3.700 werknemers.

André Antoine (cdH), minister van Begroting van Wallonië en de Franse gemeenschap, liet in een interview met BelRTL donderdagmorgen - voor het resultaat van de ondernemingsraad werd bekendgemaakt - zijn bezorgdheid blijken over de toekomst van de site in Gosselies. Caterpillar is voor Wallonië namelijk een van de belangrijkste industriële spelers. Het bedrijf investeerde de afgelopen vijf jaar ruim 210 miljoen euro in de fabriek van Gosselies.

PS-voorzitter Paul Magnette spreekt van een ramp voor Wallonië. "Deze aankondiging is een slag in het gezicht van elke inwoner van Charleroi. Iedereen kent er wel iemand die voor Caterpillar werkt. Het is een ramp voor het gewest," aldus Magnette. Volgens de PS-voorzitter bevestigt 'het geval Caterpillar, na ArcelorMittal en Ford Genk, nogmaals hoe dringend het is in de wereldwijde handel sociale en milieuregels op te stellen om de Europese industrie te beschermen".

De Franse liberalen van MR laten weten dat ze 'aan de kant van de werknemers' van Caterpillar staan. Voorzitter Charles Michel roept op een 'politiek front' te vormen om, in samenspraak met de vakbonden, de beste oplossing te zoeken voor diegenen die hun werk zijn kwijtgeraakt, en de directie van Caterpillar toe te laten er hun activiteiten te behouden met perspectief op groei. MR benadrukt in dat verband dat er in ons land geen hogere fiscale druk op arbeid mag komen. (Belga/BO)

De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar gaat herstructureren, waardoor 1.400 banen sneuvelen op de site in Gosselies vlak bij Charleroi. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Volgens de directie kadert de herstructurering in een industrieel plan. In totaal moeten 1.100 arbeiders en 300 bedienden vrezen voor hun baan. De herstructurering zelf komt niet als een verrassing, al valt de ontslagronde zwaarder uit dan gevreesd.Caterpillar is gespecialiseerd in machines voor de burgerlijke bouw. Door de zwakke conjunctuur heeft het bedrijf al economische werkloosheid ingevoerd."De voorgestelde maatregelen zijn bedoeld om de site van Gosselies een toekomstperspectief te bieden door de fabriek te positioneren als onmisbare speler voor de productie van machines met bestemming Europa. Hoe pijnlijk deze maatregelen ook zijn, ze zijn hoogst noodzakelijk om het concurrentievermogen te herstellen en onze fabriek opnieuw een toekomst te geven", verduidelijkt Nicolas Polutnik, gedelegeerd bestuurder van Caterpillar Belgium NV in een persbericht.De vakbonden hielden er rekening mee dat er 850 banen zouden sneuvelen. De site in Gosselies telt in totaal 3.700 werknemers. André Antoine (cdH), minister van Begroting van Wallonië en de Franse gemeenschap, liet in een interview met BelRTL donderdagmorgen - voor het resultaat van de ondernemingsraad werd bekendgemaakt - zijn bezorgdheid blijken over de toekomst van de site in Gosselies. Caterpillar is voor Wallonië namelijk een van de belangrijkste industriële spelers. Het bedrijf investeerde de afgelopen vijf jaar ruim 210 miljoen euro in de fabriek van Gosselies. PS-voorzitter Paul Magnette spreekt van een ramp voor Wallonië. "Deze aankondiging is een slag in het gezicht van elke inwoner van Charleroi. Iedereen kent er wel iemand die voor Caterpillar werkt. Het is een ramp voor het gewest," aldus Magnette. Volgens de PS-voorzitter bevestigt 'het geval Caterpillar, na ArcelorMittal en Ford Genk, nogmaals hoe dringend het is in de wereldwijde handel sociale en milieuregels op te stellen om de Europese industrie te beschermen".De Franse liberalen van MR laten weten dat ze 'aan de kant van de werknemers' van Caterpillar staan. Voorzitter Charles Michel roept op een 'politiek front' te vormen om, in samenspraak met de vakbonden, de beste oplossing te zoeken voor diegenen die hun werk zijn kwijtgeraakt, en de directie van Caterpillar toe te laten er hun activiteiten te behouden met perspectief op groei. MR benadrukt in dat verband dat er in ons land geen hogere fiscale druk op arbeid mag komen. (Belga/BO)