De prioriteit na de aankondiging van de sluiting van Caterpillar in Gosselies is om een 'zeer moeilijk en directe' discussie te voeren met de directie in België en in de Verenigde Staten. Dat zegt federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) maandag in La Libre Belgique en La Dernière Heure. Hij roept op om 'alternatieven te vragen' voor de sluiting, zoals de overdracht van de terreinen van de fabriek aan het Waals Gewest. Eerder zei PS-voorzitter Elio Di Rupo dat een overnemer moet gezocht worden voor de site in Gosselies.

'We moeten de mogelijkheden tot terugbetaling van de subsidies en de fiscale voordelen kunnen onderzoeken in het geval van een sluiting. Dat is een oefening die we hebben gemaakt met Opel en Ford, en die we ook zullen maken voor Caterpillar', aldus Peeters, die herinnert aan het feit dat de Vlaamse regering de terreinen van Ford Genk heeft kunnen behouden.

Peeters voegt toe dat 'elk geval verschillend is', maar dat het 'niet onmogelijk is' dat Caterpillar zijn terreinen zal overdragen aan het Waals Gewest. De terugbetaling van de fiscale voordelen is echter 'veel ingewikkelder, en zelfs onmogelijk', meent Peeters. De minister van Werk verklaart nog dat hij bereid is om zijn ervaringen als onderhandelaar te delen met de Waalse minister-president Paul Magnette (PS).

Di Rupo pleit voor overnemer

PS-voorzitter Elio Di Rupo vindt dat er een overnemer gezocht moet voor voor de site van Caterpillar in Gosselies. Di Rupo verwijst naar de technologische kwaliteit van de site en het hoge opleidingsniveau van de werknemer.

'Het is uitgesloten dat de Amerikanen al het materiaal en alles wat zich in de fabriek bevindt en de gebouwen zomaar achterlaten. Dat instrumentarium moet gebruikt worden, desnoods door andere bedrijven. We moeten er alles aan doen om dit industriële weefsel voor Charleroi en Wallonië in het algemeen niet te verliezen', verklaarde de PS-vooriztter zondagmiddag op RTL-TVi.

Meer dan 2.000 banen bedreigd

De directie van de Amerikaanse groep kondigde vrijdag de intentie aan om de productiesite van Gosselies te willen sluiten. Daardoor zijn zo'n 2.2000 jobs bedreigd.

'We moeten de mogelijkheden tot terugbetaling van de subsidies en de fiscale voordelen kunnen onderzoeken in het geval van een sluiting. Dat is een oefening die we hebben gemaakt met Opel en Ford, en die we ook zullen maken voor Caterpillar', aldus Peeters, die herinnert aan het feit dat de Vlaamse regering de terreinen van Ford Genk heeft kunnen behouden. Peeters voegt toe dat 'elk geval verschillend is', maar dat het 'niet onmogelijk is' dat Caterpillar zijn terreinen zal overdragen aan het Waals Gewest. De terugbetaling van de fiscale voordelen is echter 'veel ingewikkelder, en zelfs onmogelijk', meent Peeters. De minister van Werk verklaart nog dat hij bereid is om zijn ervaringen als onderhandelaar te delen met de Waalse minister-president Paul Magnette (PS). PS-voorzitter Elio Di Rupo vindt dat er een overnemer gezocht moet voor voor de site van Caterpillar in Gosselies. Di Rupo verwijst naar de technologische kwaliteit van de site en het hoge opleidingsniveau van de werknemer. 'Het is uitgesloten dat de Amerikanen al het materiaal en alles wat zich in de fabriek bevindt en de gebouwen zomaar achterlaten. Dat instrumentarium moet gebruikt worden, desnoods door andere bedrijven. We moeten er alles aan doen om dit industriële weefsel voor Charleroi en Wallonië in het algemeen niet te verliezen', verklaarde de PS-vooriztter zondagmiddag op RTL-TVi. De directie van de Amerikaanse groep kondigde vrijdag de intentie aan om de productiesite van Gosselies te willen sluiten. Daardoor zijn zo'n 2.2000 jobs bedreigd.