Cartamundi is Belgisch-Amerikaans bedrijf van het jaar

© TR
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De Turnhoutse speelkaartenreus Cartamundi is in New York uitgeroepen tot Onderneming van het jaar door BelCham, de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel.

BelCham bekroont elk jaar Belgische ondernemingen en personen die zich laten opmerken op de Amerikaanse markt en de economische banden tussen de VS en België versterken. Cartamundi werd gelauwerd voor het succesvolle parcours dat ‘s werelds grootste producent van speelkaarten aflegde sinds zijn start in de VS in 1994. Cartamundi deed er in juli zijn grootste overname ooit. Het nam twee fabrieken over van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro, waardoor het meteen ook wereldmarktleider is geworden in de productie van bordspellen als Monopoly en Cluedo.

Cartamundi had in 2014 een omzet van 199 miljoen euro en heeft 1600 personeelsleden, verspreid over vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, India en Japan. Daarnaast heeft het wereldwijd veertien verkoopkantoren. Door de overname van de productiefaciliteiten van Hasbro dikt de omzet aan met ongeveer 150 miljoen dollar en stijgt het aantal werknemers van de groep van 1600 naar 2100, plus heel wat tijdelijke werknemers.

Vorig jaar werd het softwarebedrijf Acquia van de Belgische IT-ondernemer Dries Buytaert door BelCham verkozen tot onderneming van het jaar. Eerder waren het farmabedrijf Fagron (2013), Brussels Airlines (2012) en Le Pain Quotidien (2011) aan het feest.

De prijs voor meest beloftevolle onderneming van het jaar gaat naar het Antwerpse FluidDA, dat behandelingen voor aandoeningen van de luchtwegen en voor slaap-gerelateerde ademhalingsstoornissen ontwikkelt en optimaliseert. Naast nieuwe kantoren in de VS en India zette het in 2005 opgerichte FluidDa ook verschillende samenwerkingen met belangrijke academische onderzoeksgroepen en internationale farmaceutische bedrijven op.

Beide trofeeën werden zopas uitgereikt tijdens de jaarlijkse gala-avond van BelCham in Manhattan. Ook Wim Roelandts, voormalig senior vice-president van HP en ex-CEO van Xilinx, werd er bekroond. Hij kreeg een Lifetime Achievement Award. Roelandts trok in 1983 naar de VS om er de wereldwijde verkoop van computersystemen te overzien. Die genereerde toen voor pc-producent HP een omzet van 6 miljard dollar. Later verdrievoudigde hij als CEO bij halfgeleiderproducent Xilinx de omzet tot 2 miljard dollar en bezorgde hij het bedrijf jarenlang een plaatsje op de lijst van beste bedrijven om voor te werken. Roelandts zetelt onder meer nog in de raad van bestuur van Imec. Daarnaast zet hij zich met zijn organisatie ‘The Roelandts Fellows’ in voor initiatieven die het sociaal ondernemerschap ondersteunen. Het aan de universiteit van Santa Clara verbonden fonds reikt beurzen uit aan projecten die ondernemerschap en innovatie stimuleren in ontwikkelingslanden.

BelCham vertegenwoordigt ongeveer 400 bedrijven en een veelvoud aan studenten en professionals in de VS. “BelCham stelt als NGO alles in het werk om Belgisch ondernemerschap en talent te ondersteunen in de VS”, zegt managing director Bieke Claes. “Met deze laureaten hebben we weer drie boegbeelden bij die onderstrepen wat België allemaal in zijn mars heeft. Maar we willen nog beter doen. Dankzij onze vele partnerships met bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen hopen we in de toekomst nog meer Belgisch potentieel te ondersteunen bij hun ontwikkeling in de Verenigde Staten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content