In het 'transformatieplan' dat Carrefour begin dit jaar had aangekondigd was sprake van een impact op maximaal 1.233 werknemers: 1.053 banen in de hypermarkten en 180 banen op de hoofdzetel in Evere zouden verdwijnen.

Carrefour wilde aanvankelijk twee structureel verlieslatende hypermarkten sluiten: Genk en Belle-Île in Angleur. De retailer ging voorts enkele andere hypermarkten kleiner maken in oppervlakte.

Dat was het oorspronkelijke plan, maar de directie van Carrefour komt nu met een nieuw voorstel op de proppen. Dat betekent dat de winkels in Genk en Angleur open blijven, maar dan als een kleinere supermarkt. Het personeel krijgt bovendien andere loon- en arbeidsvoorwaarden voorgesteld.

Voorts sneuvelen er in de winkels van Westerlo, Brugge St-Kruis, Haine-St-Pierre en Turnhout minder banen dan in januari aangekondigd werd.

Akkoord met de bonden

Tot zover de nieuwe plannen, maar Carrefour wil wel een tegemoetkoming van de vakbonden. De directie vraagt dat de bonden voor de zomer hun handtekening zetten onder een formeel akkoord over andere elementen van het transformatieplan.

Zo wil de directie een nieuwe werkorganisatie voor de hypermarkten invoeren en wil ze dat de 'polyactiviteit' van het personeel wordt uitgebreid. Dat betekent dat het personeel in sommige gevallen meer verschillende taken moet kunnen uitvoeren in een winkel.

Ook moeten de bonden aanvaarden dat er nieuwe technologieën worden geïnstalleerd in alle hypermarkten voor eind 2019. Carrefour geeft zelf geen cijfers van het nieuwe voorstel. De bonden doen dat wel.

Mogelijk 191 jobs gered

Volgens de socialististische bond BBTK sneuvelen in Westerlo door het aangepaste herstructureringsplan 10 banen minder, in Haine-St-Pierre 19, in Brugge St-Kruis 12 en in Turnhout 25. Die laatste hypermarkt behoudt zijn winkeloppervlakte, dat mogelijk gedeeld wordt met 'een of meer externe en complementarie partners".

Blijven de winkels in Genk en Angleur - zoals voorgesteld - open, dan kunnen daar respectievelijk 45 en 80 mensen aan de slag blijven. Voor de winkel in Genk bekijkt Carrefour wel of er een geschiktere locatie is in de stad. Het huurcontract op de huidige locatie in een shoppingcentrum loopt nog tot december 2019.

De bonden hinken op twee gedachten. "We zijn blij dat er een nieuwe toekomst mogelijk is voor de winkels in Genk en Belle-Île, en dat er heel wat jobs kunnen blijven in vier andere winkels. Er zouden 191 jobs gered kunnen worden", zegt Jan De Weghe van BBTK.

Aan het goede nieuws is wel een voorwaarde verbonden. Er moet namelijk een akkoord worden ondertekend. "Wij willen dat wel doen, maar we moeten daarom nog niet akkoord gaan met alles wat de directie zegt", luidt het.

In het 'transformatieplan' dat Carrefour begin dit jaar had aangekondigd was sprake van een impact op maximaal 1.233 werknemers: 1.053 banen in de hypermarkten en 180 banen op de hoofdzetel in Evere zouden verdwijnen. Carrefour wilde aanvankelijk twee structureel verlieslatende hypermarkten sluiten: Genk en Belle-Île in Angleur. De retailer ging voorts enkele andere hypermarkten kleiner maken in oppervlakte. Dat was het oorspronkelijke plan, maar de directie van Carrefour komt nu met een nieuw voorstel op de proppen. Dat betekent dat de winkels in Genk en Angleur open blijven, maar dan als een kleinere supermarkt. Het personeel krijgt bovendien andere loon- en arbeidsvoorwaarden voorgesteld. Voorts sneuvelen er in de winkels van Westerlo, Brugge St-Kruis, Haine-St-Pierre en Turnhout minder banen dan in januari aangekondigd werd.Tot zover de nieuwe plannen, maar Carrefour wil wel een tegemoetkoming van de vakbonden. De directie vraagt dat de bonden voor de zomer hun handtekening zetten onder een formeel akkoord over andere elementen van het transformatieplan. Zo wil de directie een nieuwe werkorganisatie voor de hypermarkten invoeren en wil ze dat de 'polyactiviteit' van het personeel wordt uitgebreid. Dat betekent dat het personeel in sommige gevallen meer verschillende taken moet kunnen uitvoeren in een winkel. Ook moeten de bonden aanvaarden dat er nieuwe technologieën worden geïnstalleerd in alle hypermarkten voor eind 2019. Carrefour geeft zelf geen cijfers van het nieuwe voorstel. De bonden doen dat wel.Volgens de socialististische bond BBTK sneuvelen in Westerlo door het aangepaste herstructureringsplan 10 banen minder, in Haine-St-Pierre 19, in Brugge St-Kruis 12 en in Turnhout 25. Die laatste hypermarkt behoudt zijn winkeloppervlakte, dat mogelijk gedeeld wordt met 'een of meer externe en complementarie partners". Blijven de winkels in Genk en Angleur - zoals voorgesteld - open, dan kunnen daar respectievelijk 45 en 80 mensen aan de slag blijven. Voor de winkel in Genk bekijkt Carrefour wel of er een geschiktere locatie is in de stad. Het huurcontract op de huidige locatie in een shoppingcentrum loopt nog tot december 2019. De bonden hinken op twee gedachten. "We zijn blij dat er een nieuwe toekomst mogelijk is voor de winkels in Genk en Belle-Île, en dat er heel wat jobs kunnen blijven in vier andere winkels. Er zouden 191 jobs gered kunnen worden", zegt Jan De Weghe van BBTK. Aan het goede nieuws is wel een voorwaarde verbonden. Er moet namelijk een akkoord worden ondertekend. "Wij willen dat wel doen, maar we moeten daarom nog niet akkoord gaan met alles wat de directie zegt", luidt het.