De banksector staat op zijn achterste poten omdat hij 55 miljoen euro extra bankheffingen moet betalen. De maatregel brengt de rekening voor de Belgische banken dit jaar op 1,4 miljard euro. De banken zien hun winsten afgeroomd terwijl ze die nodig hebben om hun kapitaalbuffers te versterken en hun aandeelhouders een aanvaardbaar rendement te bieden. Terecht wijzen ze erop dat België in Europa de koploper is in bankheffingen.

Maar de banken hebben een veel groter probleem dan die extra 55 miljoen euro: hun businessmodel ligt aan diggelen. De politiek van de centrale banken confronteert hen negatieve rentes. Geld verdienen aan de transformatie van spaargeld in kredieten wordt almaar moeilijker, ook al omdat de concurrentie voor kredietdossiers groot is nu alle banken zwemmen in de liquiditeiten.

Businessmodel banken ligt aan diggelen

Deze nieuwe realiteit dreigt de winstgevendheid van de banken onderuit te halen. De sector begrijpt niet dat de regering daar geen rekening mee houdt. Maar ook die heeft met een nieuwe realiteit te kampen: een begrotingstekort van 2 miljard euro. Dat ze dat geld voor een klein stukje ook bij de banken zoekt, is verdedigbaar. Vergeten we niet dat de bankencrisissen van 2008 en 2011 aan de basis liggen van de huidige budgettaire problemen.

Daarbij komt dat veel Belgische banken vorig jaar nog recordwinsten publiceerden. Door andere dan rente-inkomstenbronnen te ontwikkelen en door sneller in de kosten te schrappen moet het mogelijk zijn het winstpeil de komende jaren op een redelijk niveau te houden. Focussen op een duurzaam businessmodel lijkt in de gegeven omstandigheden verstandiger dan zeuren over een verhoging van de heffing.

Overigens is de kans groot dat de extra bankentaks toch doorgerekend wordt aan de klant. In het ondoorzichtige labyrint van kosten die de banken hun klanten aanrekenen zijn de mogelijkheden legio. Dat weten ook de leiders van dit land, maar een bankenheffing oogt nu eenmaal mooier dan een hogere belasting op consumptie.

De banksector staat op zijn achterste poten omdat hij 55 miljoen euro extra bankheffingen moet betalen. De maatregel brengt de rekening voor de Belgische banken dit jaar op 1,4 miljard euro. De banken zien hun winsten afgeroomd terwijl ze die nodig hebben om hun kapitaalbuffers te versterken en hun aandeelhouders een aanvaardbaar rendement te bieden. Terecht wijzen ze erop dat België in Europa de koploper is in bankheffingen.Maar de banken hebben een veel groter probleem dan die extra 55 miljoen euro: hun businessmodel ligt aan diggelen. De politiek van de centrale banken confronteert hen negatieve rentes. Geld verdienen aan de transformatie van spaargeld in kredieten wordt almaar moeilijker, ook al omdat de concurrentie voor kredietdossiers groot is nu alle banken zwemmen in de liquiditeiten.Deze nieuwe realiteit dreigt de winstgevendheid van de banken onderuit te halen. De sector begrijpt niet dat de regering daar geen rekening mee houdt. Maar ook die heeft met een nieuwe realiteit te kampen: een begrotingstekort van 2 miljard euro. Dat ze dat geld voor een klein stukje ook bij de banken zoekt, is verdedigbaar. Vergeten we niet dat de bankencrisissen van 2008 en 2011 aan de basis liggen van de huidige budgettaire problemen.Daarbij komt dat veel Belgische banken vorig jaar nog recordwinsten publiceerden. Door andere dan rente-inkomstenbronnen te ontwikkelen en door sneller in de kosten te schrappen moet het mogelijk zijn het winstpeil de komende jaren op een redelijk niveau te houden. Focussen op een duurzaam businessmodel lijkt in de gegeven omstandigheden verstandiger dan zeuren over een verhoging van de heffing. Overigens is de kans groot dat de extra bankentaks toch doorgerekend wordt aan de klant. In het ondoorzichtige labyrint van kosten die de banken hun klanten aanrekenen zijn de mogelijkheden legio. Dat weten ook de leiders van dit land, maar een bankenheffing oogt nu eenmaal mooier dan een hogere belasting op consumptie.