28,2 procent van de Belgische werknemers heeft geregeld last van stress van een onaanvaardbaar niveau.

Een verontrustende tendens die ondernemingen duur kan komen te staan, want langdurige, negatieve stress heeft meer langetermijnverzuim tot gevolg. Zo is 15,4 procent van de werknemers die langdurig te veel stress ervaren, per jaar meer dan dertig dagen afwezig. Bij werknemers die geen last hebben van stress op het werk, is dat slechts 4,4 procent. Dat blijkt althans uit de resultaten van een enquête van SD Worx bij 2.500 Belgische werknemers.

Factoren

De stressbeleving wordt volgens de onderzoekers door verschillende factoren beïnvloed. Vooral de werkomstandigheden spelen een grote rol (81 procent), maar ook de sociale relaties binnen de organisatie (64 procent) en de bedrijfscultuur (60 procent) zijn van belang. Uitdaging en beheersing van de job zijn niet verrassend bepalende factoren. Zo zijn werknemers minder gestrest in een job die uitdagend is en die ze perfect beheersen, dan in in een weinig uitdagende job. Ook een sturende en niet ondersteunende leiderschapsstijl bezorgt werknemers negatieve stress (ongeveer 50 procent), evenals een niet sturende en niet ondersteunende leiderschapsstijl (39 procent). Wanneer er wel voldoende ondersteuning wordt geboden, kampt slechts 19 procent geregeld met stress.

Energie

De onderzoekers polsten tot slot naar de factoren die energie geven. Een opmerkelijke conclusie is dat oudere werknemers meer energie hebben dan starters. "Na hun lange loopbaan zijn oudere werknemers in een werkomgeving terecht gekomen die perfect past bij hun sterktes en die ze door en door beheersen, waardoor ze minder stress ervaren. Jongeren daarentegen hebben vaak nog niet de ideale job gevonden", luidt het. Energie halen werknemers namelijk vooral uit de voldoening die ze ervaren in een job, maar ook uit erkenning en groeimogelijkheden. (Belga/BO)

28,2 procent van de Belgische werknemers heeft geregeld last van stress van een onaanvaardbaar niveau. Een verontrustende tendens die ondernemingen duur kan komen te staan, want langdurige, negatieve stress heeft meer langetermijnverzuim tot gevolg. Zo is 15,4 procent van de werknemers die langdurig te veel stress ervaren, per jaar meer dan dertig dagen afwezig. Bij werknemers die geen last hebben van stress op het werk, is dat slechts 4,4 procent. Dat blijkt althans uit de resultaten van een enquête van SD Worx bij 2.500 Belgische werknemers.De stressbeleving wordt volgens de onderzoekers door verschillende factoren beïnvloed. Vooral de werkomstandigheden spelen een grote rol (81 procent), maar ook de sociale relaties binnen de organisatie (64 procent) en de bedrijfscultuur (60 procent) zijn van belang. Uitdaging en beheersing van de job zijn niet verrassend bepalende factoren. Zo zijn werknemers minder gestrest in een job die uitdagend is en die ze perfect beheersen, dan in in een weinig uitdagende job. Ook een sturende en niet ondersteunende leiderschapsstijl bezorgt werknemers negatieve stress (ongeveer 50 procent), evenals een niet sturende en niet ondersteunende leiderschapsstijl (39 procent). Wanneer er wel voldoende ondersteuning wordt geboden, kampt slechts 19 procent geregeld met stress. De onderzoekers polsten tot slot naar de factoren die energie geven. Een opmerkelijke conclusie is dat oudere werknemers meer energie hebben dan starters. "Na hun lange loopbaan zijn oudere werknemers in een werkomgeving terecht gekomen die perfect past bij hun sterktes en die ze door en door beheersen, waardoor ze minder stress ervaren. Jongeren daarentegen hebben vaak nog niet de ideale job gevonden", luidt het. Energie halen werknemers namelijk vooral uit de voldoening die ze ervaren in een job, maar ook uit erkenning en groeimogelijkheden. (Belga/BO)