Bij Brussels Airlines vond maandagmiddag sociaal overleg plaats, nadat de vakbonden vorige week hadden gedreigd met nieuwe acties, na een driedaagse staking eind juni.

'We verwachten dat de directie een aantal vluchten schrapt tijdens de maanden juli en augustus. We zien dat als enige oplossing momenteel om de werkdruk te verlagen', zo zei Olivier Van Camp van de socialistische vakbond voor aanvang van het overleg.

Honderden vluchten geschrapt

De directie lijkt aan die vraag tegemoet te komen. Ze had eerder al 148 zomerse vluchten geschrapt, en daar zijn er intussen nog eens meer dan 500 bijgekomen, zo heeft ze aangekondigd. In totaal zijn er nu 372 vluchten geschrapt in juli en 303 in augustus. 'Dat komt overeen met gemiddeld 6 procent van ons vluchtschema', zegt woordvoerster Maaike Andries.

Brussels Airlines berekende dat de annuleringen 10,2 miljoen euro aan verloren inkomsten kosten. Dat is evenveel als de driedaagse staking de maatschappji kostte.

Meer kan de directie naar eigen zeggen niet doen. 'Nog meer vluchten schrappen, is commercieel onmogelijk', luidt het. Het sociaal overleg maandag, in aanwezigheid van CEO Peter Gerber, ging vooral over de maatregelen om de werkdruk te verlagen op korte termijn, zeg maar deze zomer.

Reactie vakbonden: 'Personeel zal beslissen'

Gemengde gevoelens bij de vakbonden bij Brussels Airlines na afloop van het overleg met de directie, waarop ze aankondigde bijna 700 vluchten te hebben geschrapt in juli en augustus om de werkdruk te verlagen. De reacties varieerden van "niet tevreden" (christelijke vakbond) tot 'een inspanning die we moeten appreciëren' (socialistische bond). Maar het is het personeel dat zal beslissen of het voldoende is, aldus de liberale vakbond.

Op 23 augustus wordt er vervolgens gesproken over langetermijnoplossingen om de werkdruk te verlagen en het personeel een betere work-lifebalance te bieden.

Bij Brussels Airlines vond maandagmiddag sociaal overleg plaats, nadat de vakbonden vorige week hadden gedreigd met nieuwe acties, na een driedaagse staking eind juni. 'We verwachten dat de directie een aantal vluchten schrapt tijdens de maanden juli en augustus. We zien dat als enige oplossing momenteel om de werkdruk te verlagen', zo zei Olivier Van Camp van de socialistische vakbond voor aanvang van het overleg.De directie lijkt aan die vraag tegemoet te komen. Ze had eerder al 148 zomerse vluchten geschrapt, en daar zijn er intussen nog eens meer dan 500 bijgekomen, zo heeft ze aangekondigd. In totaal zijn er nu 372 vluchten geschrapt in juli en 303 in augustus. 'Dat komt overeen met gemiddeld 6 procent van ons vluchtschema', zegt woordvoerster Maaike Andries.Brussels Airlines berekende dat de annuleringen 10,2 miljoen euro aan verloren inkomsten kosten. Dat is evenveel als de driedaagse staking de maatschappji kostte. Meer kan de directie naar eigen zeggen niet doen. 'Nog meer vluchten schrappen, is commercieel onmogelijk', luidt het. Het sociaal overleg maandag, in aanwezigheid van CEO Peter Gerber, ging vooral over de maatregelen om de werkdruk te verlagen op korte termijn, zeg maar deze zomer. Gemengde gevoelens bij de vakbonden bij Brussels Airlines na afloop van het overleg met de directie, waarop ze aankondigde bijna 700 vluchten te hebben geschrapt in juli en augustus om de werkdruk te verlagen. De reacties varieerden van "niet tevreden" (christelijke vakbond) tot 'een inspanning die we moeten appreciëren' (socialistische bond). Maar het is het personeel dat zal beslissen of het voldoende is, aldus de liberale vakbond. Op 23 augustus wordt er vervolgens gesproken over langetermijnoplossingen om de werkdruk te verlagen en het personeel een betere work-lifebalance te bieden.