De directie van Ford Genk zou instemmen met een verlaging van de leeftijd voor het brugpensioen. Dat melden de bonden.

Als eerste agendapunt van het overleg tussen bonden en directie van Ford Genk kwam donderdagmiddag de mogelijkheid voor werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - of brugpensioen - ter sprake. De vakbonden vragen dat Ford-werknemers vanaf 50 jaar voor deze vernieuwde vorm van brugpensioen in aanmerking zouden komen.

Volgens Mario Versavel, hoofdafgevaardigde van de liberale vakbond ACLVB, zou de directie van Ford daar wel 'oren naar te hebben'.

Maar het volstaat niet dat bonden en directie het onderling eens raken. Voor de goedkeuring moet een akkoord worden gegeven door de overheid. Ford zou alvast bereid zijn om het dossier hiervoor in te dienen, luidt het bij de vakbond.

De optie om het brugpensioen voor de getroffen werknemers van Ford Genk te verlagen tot 50 jaar botste eerder al op weerstand bij de federale regering. De Trends-redactie berekende dat de overheid in dat geval 200 miljoen euro zal moeten ophoesten. Ford Genk zelf zou met 179 miljoen euro over de brug moeten komen.

Vrijdag wordt er voort onderhandeld. Dan komt de optimalisatie van de beloofde premie ter sprake die Ford toekent bij het hervatten van de productie. (Belga/BO)

De directie van Ford Genk zou instemmen met een verlaging van de leeftijd voor het brugpensioen. Dat melden de bonden. Als eerste agendapunt van het overleg tussen bonden en directie van Ford Genk kwam donderdagmiddag de mogelijkheid voor werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - of brugpensioen - ter sprake. De vakbonden vragen dat Ford-werknemers vanaf 50 jaar voor deze vernieuwde vorm van brugpensioen in aanmerking zouden komen. Volgens Mario Versavel, hoofdafgevaardigde van de liberale vakbond ACLVB, zou de directie van Ford daar wel 'oren naar te hebben'.Maar het volstaat niet dat bonden en directie het onderling eens raken. Voor de goedkeuring moet een akkoord worden gegeven door de overheid. Ford zou alvast bereid zijn om het dossier hiervoor in te dienen, luidt het bij de vakbond.De optie om het brugpensioen voor de getroffen werknemers van Ford Genk te verlagen tot 50 jaar botste eerder al op weerstand bij de federale regering. De Trends-redactie berekende dat de overheid in dat geval 200 miljoen euro zal moeten ophoesten. Ford Genk zelf zou met 179 miljoen euro over de brug moeten komen. Vrijdag wordt er voort onderhandeld. Dan komt de optimalisatie van de beloofde premie ter sprake die Ford toekent bij het hervatten van de productie. (Belga/BO)