Brouwerij Haacht verhoogde zijn biertarieven met 4,5 procent. Daarmee drukte de kleinste onder de drie grote brouwers de grootste prijsstijging door.

Vorig jaar gaf marktleider AB InBev (56 %) het startschot met een prijsverhoging van 3,9 procent. Even later volgde Alken-Maes (11,9 procent marktaandeel) met vier procent.

Brouwerij Haacht hield zich geruime tijd op de vlakte, maar nu blijkt dat de onderneming in februari in alle stilte een prijsverhoging invoerde van 4,5 procent. Meteen de duurste van de club, nadat de brouwer vorig jaar zijn prijzen al met zes procent had verhoogd.

Volgens de brouwer compenseren die prijsverhogingen onvoldoende de stijging van andere kosten. Vorig jaar stegen de personeelskosten met negen procent, de grondstofprijzen met een tiende. De moutprijs werd in één jaar de helft duurder. "Met de verhoging van de verkoopprijzen in april 2012 werd niet eens de helft van de kostenstijging van de grond- en hulpstoffen doorgerekend", verantwoordt het nummer drie in horeca op de Belgische biermarkt de prijsklim. Ook de recente prijsverhoging "zal uiteindelijk niet meer zijn dan een verlate gedeeltelijke compensatie van de sterk gestegen kosten van 2012".

De Belgische biermarkt zakte vorig jaar met 4,04 procent in volume. Er werd 346.075 hectoliter minder bier gedronken, naar een totaal van 8,23 miljoen hectoliter. Brouwerij Haacht deed het iets minder slechts dan de twee andere grote pils-brouwers AB InBev en Alken-Maes.

Brouwerij Haacht verhoogde zijn biertarieven met 4,5 procent. Daarmee drukte de kleinste onder de drie grote brouwers de grootste prijsstijging door. Vorig jaar gaf marktleider AB InBev (56 %) het startschot met een prijsverhoging van 3,9 procent. Even later volgde Alken-Maes (11,9 procent marktaandeel) met vier procent. Brouwerij Haacht hield zich geruime tijd op de vlakte, maar nu blijkt dat de onderneming in februari in alle stilte een prijsverhoging invoerde van 4,5 procent. Meteen de duurste van de club, nadat de brouwer vorig jaar zijn prijzen al met zes procent had verhoogd. Volgens de brouwer compenseren die prijsverhogingen onvoldoende de stijging van andere kosten. Vorig jaar stegen de personeelskosten met negen procent, de grondstofprijzen met een tiende. De moutprijs werd in één jaar de helft duurder. "Met de verhoging van de verkoopprijzen in april 2012 werd niet eens de helft van de kostenstijging van de grond- en hulpstoffen doorgerekend", verantwoordt het nummer drie in horeca op de Belgische biermarkt de prijsklim. Ook de recente prijsverhoging "zal uiteindelijk niet meer zijn dan een verlate gedeeltelijke compensatie van de sterk gestegen kosten van 2012". De Belgische biermarkt zakte vorig jaar met 4,04 procent in volume. Er werd 346.075 hectoliter minder bier gedronken, naar een totaal van 8,23 miljoen hectoliter. Brouwerij Haacht deed het iets minder slechts dan de twee andere grote pils-brouwers AB InBev en Alken-Maes.