Vrijdag omstreeks 12.00 uur werden de personeelsafgevaardigden van waardetransporteur Brink's door de directie uitgenodigd voor een bijzondere ondernemingsraad. Daar werd aangekondigd dat de holding geen geld meer wil pompen in de Belgische activiteiten. Brink's Belgium zou - met een schuld van 14 miljoen euro bij de holding - naar verluidt al jaren verlieslatend zijn. Door het faillissement verliezen 420 werknemers hun baan.

Volgens Thierry Vuchelen Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB heeft de directie vrijdag duidelijk gemaakt niet te begrijpen waarom het personeel een laatste reddingsplan - waarbij het personeel onder meer van het bediendestatuut naar arbeidersstatuut zou omschakelen - afwijst. Het bedrijf wenst niet meer met zo'n mensen te werken, luidde het.

Sinds 27 oktober staakt het personeel van Brink's tegen het hervormingsplan van het bediende- naar het arbeidersstatuut, tegen de vestigingssluiting in Strépy en tegen de verkoop van de activiteiten op vlak van diamantentransport in Zaventem.

Ondanks de bemiddelingspoging van het kabinet-Milquet met de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van afgelopen woensdag, bleef het conflict tussen de directie en de koeriers muurvast zitten.

Volgens vakbondsafgevaardigde Roger Alho van de socialistische bediendevakbond BBTK schuift de Amerikaans-Nederlandse directie sinds het begin van het conflict het dreigement naar voren om de boeken te sluiten.

Bonden wachten af

De vakbonden bij Brink's hebben vrijdag beslist het oordeel van de Brusselse rechtbank van koophandel af te wachten. De bonden, die de beslissing van het bedrijf "schandalig" en een gevolg van slecht beheer noemen, gaan vrijdagavond nog met hun advocaten overleggen om na te gaan of alle voorwaarden voor een failissementsaanvraag zijn ingevuld en of er geen sprake is van frauduleus faillissement.

De Brusselse rechtbank van koophandel maakte vrijdagnamiddag , via de griffie van de dienst faillissementen, bekend maandag 15 november de aanvraag tot faillissement van Brink's België te behandelen.

'Directie betreurt situatie'

In een mededeling verklaart de directie van Brink's de situatie te betreuren, maar dat het bedrijf zich verplicht ziet het faillissement aan te vragen. In de mededeling wordt verduidelijkt dat Brink's Belgium de laatste twee jaren zware verliezen lijdt, "waardoor het onmogelijk is geworden om de activiteiten van Brink's Belgium verder te financieren". De directie haalt in dat verband de huidige loonkosten onder het bediendestatuut aan. Die kosten zouden te veel verschillen met de concurrentie waar het arbeidersstatuut geldt. Een overeenkomst met de bonden over het werknemersstatuut was volgens het bedrijf nodig om de financiële instellingen te overtuigen om extra krediet vrij te maken om de activiteiten in België te financieren.

"Aangezien we onze schuldeisers in België momenteel niet langer kunnen betalen, zijn wij verplicht om overeenkomstig het Belgisch recht het faillissement aan te vragen," luidt het nog.

Vrijdag omstreeks 12.00 uur werden de personeelsafgevaardigden van waardetransporteur Brink's door de directie uitgenodigd voor een bijzondere ondernemingsraad. Daar werd aangekondigd dat de holding geen geld meer wil pompen in de Belgische activiteiten. Brink's Belgium zou - met een schuld van 14 miljoen euro bij de holding - naar verluidt al jaren verlieslatend zijn. Door het faillissement verliezen 420 werknemers hun baan. Volgens Thierry Vuchelen Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB heeft de directie vrijdag duidelijk gemaakt niet te begrijpen waarom het personeel een laatste reddingsplan - waarbij het personeel onder meer van het bediendestatuut naar arbeidersstatuut zou omschakelen - afwijst. Het bedrijf wenst niet meer met zo'n mensen te werken, luidde het. Sinds 27 oktober staakt het personeel van Brink's tegen het hervormingsplan van het bediende- naar het arbeidersstatuut, tegen de vestigingssluiting in Strépy en tegen de verkoop van de activiteiten op vlak van diamantentransport in Zaventem. Ondanks de bemiddelingspoging van het kabinet-Milquet met de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van afgelopen woensdag, bleef het conflict tussen de directie en de koeriers muurvast zitten. Volgens vakbondsafgevaardigde Roger Alho van de socialistische bediendevakbond BBTK schuift de Amerikaans-Nederlandse directie sinds het begin van het conflict het dreigement naar voren om de boeken te sluiten. Bonden wachten afDe vakbonden bij Brink's hebben vrijdag beslist het oordeel van de Brusselse rechtbank van koophandel af te wachten. De bonden, die de beslissing van het bedrijf "schandalig" en een gevolg van slecht beheer noemen, gaan vrijdagavond nog met hun advocaten overleggen om na te gaan of alle voorwaarden voor een failissementsaanvraag zijn ingevuld en of er geen sprake is van frauduleus faillissement. De Brusselse rechtbank van koophandel maakte vrijdagnamiddag , via de griffie van de dienst faillissementen, bekend maandag 15 november de aanvraag tot faillissement van Brink's België te behandelen.