Brazilianen AB InBev trekken streep onder bankschulden De drie Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev hebben hun bankschulden voor de overname van Anheuser-Busch versneld terugbetaald.

Lemann, Sicupira en Telles, de drie Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev, legden in 2008 1,5 miljard euro op tafel voor de overname van Anheuser-Busch en de kapitaalverhoging die daarmee gepaard ging. Voor die operatie leenden ze bij Credit Suisse ruim 1 miljard euro.

De Brazilianen hebben dat bedrag nu versneld terugbetaald. Ze moesten bovendien ongeveer 51 miljoen euro extra betalen, omdat ze verliezen namen op een indekkingscontract voor een vaste rentevoet. De Brazilianen gingen een nieuwe kredietfaciliteit aan met Credit Suisse, waarbij ze tot 600 miljoen euro kunnen ophalen. Eind vorig jaar was daarvan 87 miljoen euro opgenomen (zonder intrestlasten).

De Braziliaanse referentieaandeelhouders tonen zich daarmee vlijtiger dan de meeste van hun Belgische collega-referentieaandeelhouders. Ook de Belgen staken 1,1 miljard euro in de kapitaalverhoging. Daarvoor leenden ze 765 miljoen euro bij de banken. In het boekjaar tot einde mei 2012 stonden ze nog voor 418 miljoen euro in het krijt. Alleen de tak Patrinvest rond de AB InBev-bestuurder Alexandre Van Damme betaalde zijn bankschulden versneld terug. De bankschulden bij Patrinvest daalden van 401 miljoen euro in 2008 tot 11,7 miljoen euro einde vorig jaar.

De Brazilianen kopen weer aandelen

Het Braziliaanse trio gaat nog verder. Sinds 2008 en de nasleep van de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch verkochten ze aandelen van AB InBev. Tot begin 2012 gooiden ze ongeveer 11,5 miljoen aandelen op de beursmarkt. Maar vorig jaar kochten ze opnieuw 300.000 aandelen bij. Eind vorig jaar controleerden de Brazilianen 22,68 procent van de aandelen in de wereldbrouwer.

Niet zo de Belgen. Die blijven volgens de jongste kennisgeving van het aandeelhouderschap, die dateert van eind vorig jaar, AB InBev-aandelen verkopen. Sinds de overname van Anheuser-Busch vlogen bijna 36,6 miljoen Belgische aandelen de deur uit. Toch behouden de Belgen een belang van 28,77 procent in de brouwerijgroep.

Brazilianen AB InBev trekken streep onder bankschulden De drie Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev hebben hun bankschulden voor de overname van Anheuser-Busch versneld terugbetaald. Lemann, Sicupira en Telles, de drie Braziliaanse referentieaandeelhouders van AB InBev, legden in 2008 1,5 miljard euro op tafel voor de overname van Anheuser-Busch en de kapitaalverhoging die daarmee gepaard ging. Voor die operatie leenden ze bij Credit Suisse ruim 1 miljard euro. De Brazilianen hebben dat bedrag nu versneld terugbetaald. Ze moesten bovendien ongeveer 51 miljoen euro extra betalen, omdat ze verliezen namen op een indekkingscontract voor een vaste rentevoet. De Brazilianen gingen een nieuwe kredietfaciliteit aan met Credit Suisse, waarbij ze tot 600 miljoen euro kunnen ophalen. Eind vorig jaar was daarvan 87 miljoen euro opgenomen (zonder intrestlasten). De Braziliaanse referentieaandeelhouders tonen zich daarmee vlijtiger dan de meeste van hun Belgische collega-referentieaandeelhouders. Ook de Belgen staken 1,1 miljard euro in de kapitaalverhoging. Daarvoor leenden ze 765 miljoen euro bij de banken. In het boekjaar tot einde mei 2012 stonden ze nog voor 418 miljoen euro in het krijt. Alleen de tak Patrinvest rond de AB InBev-bestuurder Alexandre Van Damme betaalde zijn bankschulden versneld terug. De bankschulden bij Patrinvest daalden van 401 miljoen euro in 2008 tot 11,7 miljoen euro einde vorig jaar. De Brazilianen kopen weer aandelen Het Braziliaanse trio gaat nog verder. Sinds 2008 en de nasleep van de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch verkochten ze aandelen van AB InBev. Tot begin 2012 gooiden ze ongeveer 11,5 miljoen aandelen op de beursmarkt. Maar vorig jaar kochten ze opnieuw 300.000 aandelen bij. Eind vorig jaar controleerden de Brazilianen 22,68 procent van de aandelen in de wereldbrouwer. Niet zo de Belgen. Die blijven volgens de jongste kennisgeving van het aandeelhouderschap, die dateert van eind vorig jaar, AB InBev-aandelen verkopen. Sinds de overname van Anheuser-Busch vlogen bijna 36,6 miljoen Belgische aandelen de deur uit. Toch behouden de Belgen een belang van 28,77 procent in de brouwerijgroep.