Filip Dierickx moest zes jaar geleden ook voorkomen dat het Fortis-huis volledig afbrandde. Een rechter in Amsterdam pakt Dierickx nu op uitspraken die hij deed daags na de eerste redding van Fortis.

Gezinnen, bedrijven, andere banken en grote beleggers haalden eind september 2008 massaal hun geld weg. Het omvallen van de grootste bank van ons land dreigde het hele financiële systeem mee te sleuren in de val. Het vertrouwen herstellen, na de eerste redding door de drie overheden, was cruciaal.

Kan je het toplui en politici verwijten dat ze op zo'n moment sussende taal spraken en de zaken rooskleuriger voorstelden dan ze waren? Ze deden het om de spaarders gerust te stellen en het wegvloeien van geld te stelpen. Veel uitspraken waren bedoeld voor de spaarders, niet voor de aandeelhouders.

De koers van een aandeel is de best mogelijke weerspiegeling van alle publieke informatie over een bedrijf

Uitspraken over de koers van het aandeel waren dan weer wel bedoeld voor beleggersoren. Voor wie anders? "Het is duidelijk dat de beurs geen volledig juiste indicator is van de sterkte van het bedrijf" en "Ik ben ervan overtuigd dat de beurskoers niet zal blijven dalen". Dierickx had beter gezwegen.

"De aandelenkoers van Dexia is fictief. Wie werkt er op dat aandeel? Shorters." Die woorden zullen ook Francine Swiggers, de voormalige topvrouw en vandaag een van de vereffenaars van Arco, altijd blijven achtervolgen.

Laat dit duidelijk zijn. De koers van een aandeel is de best mogelijke weerspiegeling van alle publieke informatie over een bedrijf. Ze is een amalgaam van 'meningen'. En ja, ook de shorters hebben hun rol te spelen om excessen weg te werken.

Filip Dierickx moest zes jaar geleden ook voorkomen dat het Fortis-huis volledig afbrandde. Een rechter in Amsterdam pakt Dierickx nu op uitspraken die hij deed daags na de eerste redding van Fortis. Gezinnen, bedrijven, andere banken en grote beleggers haalden eind september 2008 massaal hun geld weg. Het omvallen van de grootste bank van ons land dreigde het hele financiële systeem mee te sleuren in de val. Het vertrouwen herstellen, na de eerste redding door de drie overheden, was cruciaal. Kan je het toplui en politici verwijten dat ze op zo'n moment sussende taal spraken en de zaken rooskleuriger voorstelden dan ze waren? Ze deden het om de spaarders gerust te stellen en het wegvloeien van geld te stelpen. Veel uitspraken waren bedoeld voor de spaarders, niet voor de aandeelhouders. Uitspraken over de koers van het aandeel waren dan weer wel bedoeld voor beleggersoren. Voor wie anders? "Het is duidelijk dat de beurs geen volledig juiste indicator is van de sterkte van het bedrijf" en "Ik ben ervan overtuigd dat de beurskoers niet zal blijven dalen". Dierickx had beter gezwegen. "De aandelenkoers van Dexia is fictief. Wie werkt er op dat aandeel? Shorters." Die woorden zullen ook Francine Swiggers, de voormalige topvrouw en vandaag een van de vereffenaars van Arco, altijd blijven achtervolgen. Laat dit duidelijk zijn. De koers van een aandeel is de best mogelijke weerspiegeling van alle publieke informatie over een bedrijf. Ze is een amalgaam van 'meningen'. En ja, ook de shorters hebben hun rol te spelen om excessen weg te werken.