Het gaat om een pensioenvermogen van 1,2 miljard euro, of de grootste verhuis van Nederlandse pensioenen tot nu toe naar ons land. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

BP wacht nog op groen licht van de Belgische en Nederlandse toezichthouders, aldus bestuurders van het pensioenfonds in een gesprek met de krant.

Kostenbesparing

Het is niet de eerste keer dat bedrijven Nederlandse pensioenen naar België verhuizen. Onder meer financieel dienstverlener Euroclear en farmabedrijf Johnson & Johnson deden dat al. Volgens de krant volgt in 2017 ook ExxonMobil (2,5 miljard euro).

De multinationals brengen de pensioenen de grens over om de kosten te drukken. In België is het mogelijk om een pan-Europees pensioenfonds op te richten, waarmee een bedrijf de pensioenregelingen uit verschillende landen kan beheren. BP denkt zo 1 miljoen euro kosten te kunnen besparen.

De verhuis van pensioenfondsen naar België (de België-route) is niet onbesproken in Nederland. De vrees is dat de pensioenen minder goed gewaarborgd zijn in België. Zo waarschuwde minister van Financiën Jeroen Dijselbloem in 2014 voor een verhuis van pensioenfondsen naar België en noemde hij dat onverantwoord. Maar de bestuurders van het BP-fonds stellen dat de medewerkers beter af zullen zijn in België. "De pensioenen worden zekerder en de kans op indexatie groter".

Het gaat om een pensioenvermogen van 1,2 miljard euro, of de grootste verhuis van Nederlandse pensioenen tot nu toe naar ons land. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. BP wacht nog op groen licht van de Belgische en Nederlandse toezichthouders, aldus bestuurders van het pensioenfonds in een gesprek met de krant. Het is niet de eerste keer dat bedrijven Nederlandse pensioenen naar België verhuizen. Onder meer financieel dienstverlener Euroclear en farmabedrijf Johnson & Johnson deden dat al. Volgens de krant volgt in 2017 ook ExxonMobil (2,5 miljard euro). De multinationals brengen de pensioenen de grens over om de kosten te drukken. In België is het mogelijk om een pan-Europees pensioenfonds op te richten, waarmee een bedrijf de pensioenregelingen uit verschillende landen kan beheren. BP denkt zo 1 miljoen euro kosten te kunnen besparen. De verhuis van pensioenfondsen naar België (de België-route) is niet onbesproken in Nederland. De vrees is dat de pensioenen minder goed gewaarborgd zijn in België. Zo waarschuwde minister van Financiën Jeroen Dijselbloem in 2014 voor een verhuis van pensioenfondsen naar België en noemde hij dat onverantwoord. Maar de bestuurders van het BP-fonds stellen dat de medewerkers beter af zullen zijn in België. "De pensioenen worden zekerder en de kans op indexatie groter".