Bosch Tienen schrapt 1 op de 3 banen

© belga

Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen heeft op een bijzondere ondernemingsraad het voornemen aangekondigd om 410 banen te schrappen. Op die manier sneuvelen 1 op de 3 jobs bij Bosch in Tienen.

De herstructurering bij Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen, de grootste ruitenwisserfabriek ter wereld, treft 280 arbeiders en 130 bedienden en verloopt gespreid over zes jaar. Dat melden de vakbonden donderdag .

De arbeiders van Bosch in Tienen hadden woensdagnamiddag het werk neergelegd naar aanleiding van de aankondiging van de bijzondere ondernemingsraad. De werknemers vreesden woensdag al dat er een forse herstructurering zou worden bekendgemaakt.

Productie ligt stil

Bij Bosch werken momenteel nog zowat 800 arbeiders en 400 bedienden. Zij produceren dagelijks circa 300.000 wisbladen en wisarmen. Na de aankondiging van de herstructureringsronde werd beslist de productie stil te leggen tot maandagochtend 6 uur. Dan is ook een nieuw contact voorzien tussen de directie en de vakbonden. “Tot dan blijft iedereen thuis”, zei ACV-secretaris Georges Jacquemin nadat de bonden het personeel hadden ingelicht.

‘Duurzame concurrentiepositie verzekeren’

De directie van Bosch Tienen spreekt in een toelichting over een ‘langdurige en duurzame reorganisatie van de productportfolio, structuur en productstrategie’ om een ‘duurzame concurrentiepositie te verzekeren’. Daardoor kunnen tegen het eind van 2020 ongeveer 400 banen op de helling staan. “Het is onze bedoeling dit aantal zo laag mogelijk te houden”, voegt woordvoerder Peter De Troch eraan toe. Bosch benadrukt in een persbericht dat het blijft investeren in de productie van wisarmen en -bladen in Tienen. Sinds begin 2012 heeft Bosch ongeveer 13 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek.

De productie van conventionele wisbladen blijkt evenwel niet langer competitief en wordt gradueel afgebouwd. “Om het concurrentievermogen van de producten van Bosch in Tienen te herstellen, moeten we onze productie kostenefficiënter maken. Dit kunnen we realiseren door onze productiestromen te optimaliseren en door het invoeren van een grotere mate van automatisering en flexibiliteit”, aldus Adam Willmott, plant manager van Bosch Tienen.

Vrijwillig vertrek of vervroegd pensioen

Bosch houdt voor de afslanking van het personeel opties zoals vrijwillig vertrek of vervroegd pensioen tegen het licht. “Het uiteindelijke doel is een competitieve locatie met een toekomst op lange termijn uit te bouwen”, luidt het.

Bosch Tienen kreeg eerder al een zware herstructureringsronde te verwerken. Dat was het geval op 21 april 2009 als gevolg van de dalende vraag en de hoge kostendruk. Toen werd het vertrek van 420 werknemers (350 arbeiders en 70 bedienden) van de 1.500 werknemers aangekondigd. Uiteindelijk vloeide een 200-tal medewerkers af, naast het niet verlengen van een aantal tijdelijke contracten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content