Een 50-tal werknemers en vakbondsafgevaardigden voerden actie aan de poorten van textielbedrijf Hades/Elis in Brussel. Tijdens de zomer legde de directie maatregelen op die het werk volgens de actievoerders onhoudbaar maken. De actie wordt gesteund door alle vakbonden.

Elis is een Europees bedrijf dat textiel- en hygiëne-artikelen verhuurt en onderhoudt. Ze stellen in België 160 personen tewerk en bedienen meer dan 8.000 klanten. De helft ervan werkt in Anderlecht, waar de actie plaatsvond. De vakbonden willen niemand tegenhouden die wil werken, maar willen de werknemers informeren.

"Wij houden gewoon een waarschuwingsactie", zegt Bart Deceukelier van de christelijke vakbond ACV.

"Het is niet de bedoeling om het conflict groter te maken, maar de directie moet beseffen dat ze hier niet in Frankrijk zijn, waar ze zelf vandaan komen." De vakbondsman doelt op de maatregelen die afgelopen zomer zijn ingevoerd en de werkomstandigheden onleefbaar zouden maken. Zo staan op de machines tellers. Wie zijn productie niet haalt, wordt terecht
gewezen, aldus de bonden.

Schrikbewind

"Als een werknemer naar het toilet gaat, mag hij daarna drie uur niet meer gaan", aldus de vakbondsman. "De directie voert een schrikbewind in als ze een fout ontdekt bij iemand.
Systematisch worden werknemers wegens zware fouten ontslagen, zonder enig overleg met de werknemer of met de afgevaardigden", luidt het.

Een delegatie wordt later vrijdag ontvangen door de directie. Die had volgens de actievoerders al op voorhand gedreigd dat de afgevaardigden de volgende zouden zijn om ontslagen te worden indien ze actie zouden voeren. (Belga/AVE)

Een 50-tal werknemers en vakbondsafgevaardigden voerden actie aan de poorten van textielbedrijf Hades/Elis in Brussel. Tijdens de zomer legde de directie maatregelen op die het werk volgens de actievoerders onhoudbaar maken. De actie wordt gesteund door alle vakbonden. Elis is een Europees bedrijf dat textiel- en hygiëne-artikelen verhuurt en onderhoudt. Ze stellen in België 160 personen tewerk en bedienen meer dan 8.000 klanten. De helft ervan werkt in Anderlecht, waar de actie plaatsvond. De vakbonden willen niemand tegenhouden die wil werken, maar willen de werknemers informeren. "Wij houden gewoon een waarschuwingsactie", zegt Bart Deceukelier van de christelijke vakbond ACV. "Het is niet de bedoeling om het conflict groter te maken, maar de directie moet beseffen dat ze hier niet in Frankrijk zijn, waar ze zelf vandaan komen." De vakbondsman doelt op de maatregelen die afgelopen zomer zijn ingevoerd en de werkomstandigheden onleefbaar zouden maken. Zo staan op de machines tellers. Wie zijn productie niet haalt, wordt terecht gewezen, aldus de bonden. Schrikbewind"Als een werknemer naar het toilet gaat, mag hij daarna drie uur niet meer gaan", aldus de vakbondsman. "De directie voert een schrikbewind in als ze een fout ontdekt bij iemand. Systematisch worden werknemers wegens zware fouten ontslagen, zonder enig overleg met de werknemer of met de afgevaardigden", luidt het. Een delegatie wordt later vrijdag ontvangen door de directie. Die had volgens de actievoerders al op voorhand gedreigd dat de afgevaardigden de volgende zouden zijn om ontslagen te worden indien ze actie zouden voeren. (Belga/AVE)