Bij Bombardier in Brugge werken op dit moment 750 mensen, maar vanaf april moet er worden afgeslankt. "We willen onze talenten niet ontslaan of technisch werkloos thuis laten zitten", aldus personeelsmanager Matthieu Steelant in Het Laatste Nieuws.

In principe zouden er door de afslanking 150 gespecialiseerde werknemers, zoals monteurs en elektriciens, op straat komen te staan. Maar dat gebeurt uiteindelijk niet.

Bombardier wil te allen prijze een sociaal plan vermijden, rekening houdend met een verwachte toename van de productie na de dip tussen april 2015 en 2016.

De treinbouwer wil zijn goed opgeleide werknemers niet kwijt, en zou ze daarom liever tijdelijk uitbesteden. Er lopen in dat verband gesprekken met de NMBS en De Lijn.

Technische werkloosheid blijkt in ieder geval geen optie, 'want dan verliezen werknemers hun vaardigheden en routine'. Ook de maatschappij mag niet worden opgezadeld met de factuur, luidt het.

Dat betekent dat Bombardier 150 werknemers 'te huur' zet. Behalve bij de NMBS en De Lijn wordt nog bij bedrijven in de streek gepolst of die de Bombardier-werknemers tijdelijk zouden willen tewerkstellen. De werknemers blijven voor alle duidelijkheid op de loonlijst van Bombardier staan, maar zouden 'zoals jonge voetballers die bij hun eigen club niet aan de bak komen, uitgeleend worden'

De vakbonden vinden het initiatief van de werkgever alvast een goed idee "Het is een win-winsituatie", aldus Steven Bogaert van het ACV.

Fons Leroy van de VDAB omschreef het initiatief van Bombardier als een 'creatieve manier om werkzekerheid te bieden'. Leroy deed dat maandagmorgen in het radioprogramma Hautekiet.

Probleem is dat er in ons land geen sluitend wettelijk kader bestaat om een dergelijke vorm van 'co-sourcing' juridisch vorm te geven. (BO)

Bij Bombardier in Brugge werken op dit moment 750 mensen, maar vanaf april moet er worden afgeslankt. "We willen onze talenten niet ontslaan of technisch werkloos thuis laten zitten", aldus personeelsmanager Matthieu Steelant in Het Laatste Nieuws.In principe zouden er door de afslanking 150 gespecialiseerde werknemers, zoals monteurs en elektriciens, op straat komen te staan. Maar dat gebeurt uiteindelijk niet.Bombardier wil te allen prijze een sociaal plan vermijden, rekening houdend met een verwachte toename van de productie na de dip tussen april 2015 en 2016.De treinbouwer wil zijn goed opgeleide werknemers niet kwijt, en zou ze daarom liever tijdelijk uitbesteden. Er lopen in dat verband gesprekken met de NMBS en De Lijn. Technische werkloosheid blijkt in ieder geval geen optie, 'want dan verliezen werknemers hun vaardigheden en routine'. Ook de maatschappij mag niet worden opgezadeld met de factuur, luidt het. Dat betekent dat Bombardier 150 werknemers 'te huur' zet. Behalve bij de NMBS en De Lijn wordt nog bij bedrijven in de streek gepolst of die de Bombardier-werknemers tijdelijk zouden willen tewerkstellen. De werknemers blijven voor alle duidelijkheid op de loonlijst van Bombardier staan, maar zouden 'zoals jonge voetballers die bij hun eigen club niet aan de bak komen, uitgeleend worden' De vakbonden vinden het initiatief van de werkgever alvast een goed idee "Het is een win-winsituatie", aldus Steven Bogaert van het ACV. Fons Leroy van de VDAB omschreef het initiatief van Bombardier als een 'creatieve manier om werkzekerheid te bieden'. Leroy deed dat maandagmorgen in het radioprogramma Hautekiet.Probleem is dat er in ons land geen sluitend wettelijk kader bestaat om een dergelijke vorm van 'co-sourcing' juridisch vorm te geven. (BO)