De Europese Commissie heeft vier schuimrubberproducenten, onder wie Recticel, een boete opgelegd van in totaal 114 miljoen euro wegens prijsafspraken. Voor het bedrijf uit Wetteren bedraagt de boete 27 miljoen euro.

Recticel zal de Europese Commissie vragen om de betaling van de boete over meerdere jaren te spreiden.

Prijskartel

Volgens de Europese Commissie hebben de vier grootste producenten van flexibel polyurethaanschuim, gebruikt in onder meer matrassen en zitbanken, aan een prijskartel deelgenomen. Het gaat om Vita, Carpenter, Recticel en Eurofoam.

De afspraken liepen van oktober 2005 tot juli 2010 in tien Europese landen: België, Duitsland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

27 miljoen euro

De grootste boete is voor wereldleider Carpenter, dat 75 miljoen euro moet ophoesten. Voor Recticel bedraagt de boete 27 miljoen euro, bevestigt het bedrijf. Dat is 7,4 miljoen euro voor eigen deelname en 19,6 miljoen euro via Eurofoam, de joint venture met het Oostenrijkse Greiner Holding AG.

Vita ontsnapt aan een boete van 62 miljoen euro omdat het Europa inlichtte over het prijskartel.

Aandeel geschorst
CEO van Recticel Olivier Chapelle zei in een conference call verheugd te zijn dat deze zaak nu achter hen ligt. 'We kunnen nu vooruit kijken naar onze toekomst.'

De handel in het aandeel Recticel was eerder vanochtend op vraag van het bedrijf opgeschort op de Brusselse beurs. Bij heropening van het aandeel, om 14.15 uur, steeg het aandeel met 5 procent.

Jaarresultaten

'De volledige impact van de boete zal in de rekeningen van 2013 worden opgenomen', laat Recticel nog weten. De schuimrubberproducent maakt op 28 februari (voorbeurs) zijn jaarresultaten bekend. In 2012 boekte het bedrijf een omzet van 1,3 miljard euro en een nettowinst van 17,6 miljoen euro. (KVDA)

De Europese Commissie heeft vier schuimrubberproducenten, onder wie Recticel, een boete opgelegd van in totaal 114 miljoen euro wegens prijsafspraken. Voor het bedrijf uit Wetteren bedraagt de boete 27 miljoen euro. Recticel zal de Europese Commissie vragen om de betaling van de boete over meerdere jaren te spreiden.Prijskartel Volgens de Europese Commissie hebben de vier grootste producenten van flexibel polyurethaanschuim, gebruikt in onder meer matrassen en zitbanken, aan een prijskartel deelgenomen. Het gaat om Vita, Carpenter, Recticel en Eurofoam. De afspraken liepen van oktober 2005 tot juli 2010 in tien Europese landen: België, Duitsland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. 27 miljoen euro De grootste boete is voor wereldleider Carpenter, dat 75 miljoen euro moet ophoesten. Voor Recticel bedraagt de boete 27 miljoen euro, bevestigt het bedrijf. Dat is 7,4 miljoen euro voor eigen deelname en 19,6 miljoen euro via Eurofoam, de joint venture met het Oostenrijkse Greiner Holding AG. Vita ontsnapt aan een boete van 62 miljoen euro omdat het Europa inlichtte over het prijskartel. Aandeel geschorst CEO van Recticel Olivier Chapelle zei in een conference call verheugd te zijn dat deze zaak nu achter hen ligt. 'We kunnen nu vooruit kijken naar onze toekomst.' De handel in het aandeel Recticel was eerder vanochtend op vraag van het bedrijf opgeschort op de Brusselse beurs. Bij heropening van het aandeel, om 14.15 uur, steeg het aandeel met 5 procent.Jaarresultaten 'De volledige impact van de boete zal in de rekeningen van 2013 worden opgenomen', laat Recticel nog weten. De schuimrubberproducent maakt op 28 februari (voorbeurs) zijn jaarresultaten bekend. In 2012 boekte het bedrijf een omzet van 1,3 miljard euro en een nettowinst van 17,6 miljoen euro. (KVDA)