Boerenbond scheurt broek aan Greenyard

Greenyard-topman Hein Deprez © .
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De ingestorte beurskoers van de groente- en fruitverkoper Greenyard zadelde de Boerenbonddochter Agri Investment Fund vorig jaar op met een verlies van 10 miljoen euro. De onderneming wacht nog altijd op een deel van de centen voor de verkoop van haar aandelen aan Greenyard-topman Hein Deprez.

In de zomer van 2017 leek er niets mis te kunnen gaan met het imperium van de Vlaamse groente- en fruitkeizer Hein Deprez. Het aandeel van Greenyard stak de neus boven de grens van 20 euro. Voor het Boerenbond-vehikel Agri Investment Fund (AIF) was het welletjes geweest. Het investeringsfonds, een volle dochter van de financiële holding boven de Boerenbond MRBB, heeft als doelstelling de verbetering van de concurrentiepositie van de land- en tuinbouw. Daarvoor investeert AIF in innovatieve bedrijven, die het ondernemerschap bij de land- en tuinbouwer aanwakkeren.

In 2011 werd AIF aandeelhouder van Pinguin Lutosa, de voorloper van Greenyard. Dat gebeurde via de fusie met Scana Noliko, de producent van groenten in blik van de Boerenbond uit het Limburgse Bree. Niet dat de Boerenbond door het samengaan met de distributeur hogere prijzen voor de landbouwers verwachtte. “Men kan niet verwachten dat de participatie van AIF in Greenyard zou leiden tot hogere prijzen voor de tuinders. Die prijzen worden bepaald door de markt”, nuanceert Marc Wittemans, bestuurder bij AIF en gedelegeerd bestuurder van MRBB, de financiële holding boven de Boerenbond.

De participatie in Greenyard bleek evenwel een goede zet van AIF. Van 2011 tot 2017 verdubbelde de koers van Greenyard naar 20 euro. AIF verkocht in stappen zijn belang. In de zomer van 2017 werd een laatste schijf van bijna 1,8 miljoen aandelen verkocht aan Hein Deprez, de controlerende aandeelhouder van Greenyard. Hij legde 36,2 miljoen euro neer voor die transactie, of 20,37 euro per aandeel.

“De participatie in Greenyard was niet langer strategisch voor AIF, voornamelijk na de verkoop van Lutosa”, duidt Marc Wittemans de verkoop. In 2013 werd de aardappeldivisie Lutosa aan de Canadese concurrent McCain verkocht.

Wachten op de centen

Maar er school een fameuze adder onder het gras bij de Boerenbond. Hein Deprez kocht weliswaar de aandelen, maar had nog geen geld voor de betaling. Pas een jaar later, in de zomer van 2018, werd een eerste schijf terugbetaald, via leningen bij Belfius (9 miljoen euro) en KBC (8,05 miljoen euro). Maar AIF moest nog eens ruim 18 miljoen euro ontvangen voor zijn al verkochte, maar nog niet betaalde Greenyard-aandelen.

Uiterlijk eind maart dit jaar had Hein Deprez de extra 18 miljoen euro moeten betalen. Dat gebeurde niet. Het Greenyard-aandeel is inmiddels gezakt naar circa 3,2 euro per aandeel, na een opeenstapeling van tegenvallers. Greenyard is volop bezig met het op orde brengen van zijn forse financiële schuldenlast.

Agri Investment Fund zag de bui hangen. Het maakte al eind vorig jaar een kruis over 10 miljoen euro van het te ontvangen bedrag, via een waardevermindering. Het resterende bedrag van 8 miljoen euro staat nog op de balans. Al is de vordering daarvan twijfelachtig, gezien de precaire toestand bij Greenyard en zijn referentieaandeelhouder Hein Deprez.

Het leidde tot een nettoverlies vorig jaar bij Agri Investment Fund van 10 miljoen euro. Waarom de Boerenbond de aandelen al verkocht vooraleer ze werden betaald, wil Marc Wittemans niet melden. “Over de verkooptransactie zelf kan ik geen commentaar geven vermits zulke transacties gebruikelijk confidentieel zijn.”

Ook Hein Deprez van Greenyard wou geen commentaar kwijt over de zaak.

Geen boerenjaar voor MRBB

Ook de moederholding MRBB heeft geen boerenjaar achter de rug. De financiële holding boven de Boerenbond boekte een negatief financieel resultaat van 75 miljoen euro. Vooral het slechte beursklimaat in 2018 is de spelbreker – naast het verlies via Greenyard. MRBB heeft een balanspost van liefst 1,3 miljard euro voor diverse geldbeleggingen. Het is een heel gediversifieerde portefeuille, met aandelen wereldwijd, overheidsobligaties, bedrijfsobligaties en onroerend goed. Het beheer van die verschillende soorten activa wordt uitbesteed aan grote vermogensbeheerders. Onder meer KBC, maar ook anderen. Op die beleggingsportefeuille werd vorig jaar een gemiddeld negatief rendement van bijna 3 procent geboekt.

MRBB blijft ondanks het negatieve financiële resultaat een ijzersterke en financieel solide onderneming, onder meer via het belang van 11,51 procent in KBC Groep. Via de bank en verzekeraar ontving MRBB vorig jaar 144 miljoen euro aan dividenden. En mede door het puike resultaat van KBC Groep klopte MRBB af op een geconsolideerde winst van 258 miljoen euro.

De aandeelhouder, dus de Boerenbond, kreeg een dividend uitgekeerd van bijna 30 miljoen euro. Daarmee wordt de werking van de landbouworganisatie deels gefinancierd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content