Volgens de Franse krant Libération zou BNP Paribas gebruikmaken van 'Luxumbrella', een soort bevek of beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal. Luxumbrella zou dienstdoen als fiscale paraplu.

Fiscus

Via die zogenaamde fiscale paraplu zouden bevoorrechte klanten van de bank in Zwitserland en Monaco - al sinds 2005 - de mogelijkheid krijgen belastingen te ontwijken. 2005 is het jaar waarin de Europese spaarrichtlijn een bronbelasting voor financiële producten in landen met bankgeheim - zoals Luxemburg - verplicht maakte. Die bronbelasting komt de plaatselijke fiscus ten goede. Een uitzondering op de regel geldt voor het kapitaal van beleggers uit Luxemburg, of voor institutionele beleggers.

Wetgeving omzeild

BNP Paribas zou er volgens de Franse krant in geslaagd zijn de wetgeving te omzeilen door Europese klanten een overeenkomst met zogenaamd discretionair beheersmandaat te laten tekenen. Dat betekent dat de klant niet langer investeert in Luxumbrella, maar wel zijn bankier. Belastingontwijking is uiteraard niet hetzelfde als belastingfraude, maar Libération merkt fijntjes op dat de door de bank gebruikte constructie in tegenspraak is met de engagementen van BNP, die "verkondigt dat het, na de sluiting van zijn vestigingen in Panama en de Bahamas, onberispelijk is wat betreft fiscale paradijzen".

In een reactie op het bericht in Libération meldt de Franse bank dat Luxumbrella slechts 902 miljoen euro beheert, of 0,3 procent van de activa die beheerd worden door de private banking-afdeling. (Belga/BO)

Volgens de Franse krant Libération zou BNP Paribas gebruikmaken van 'Luxumbrella', een soort bevek of beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal. Luxumbrella zou dienstdoen als fiscale paraplu. FiscusVia die zogenaamde fiscale paraplu zouden bevoorrechte klanten van de bank in Zwitserland en Monaco - al sinds 2005 - de mogelijkheid krijgen belastingen te ontwijken. 2005 is het jaar waarin de Europese spaarrichtlijn een bronbelasting voor financiële producten in landen met bankgeheim - zoals Luxemburg - verplicht maakte. Die bronbelasting komt de plaatselijke fiscus ten goede. Een uitzondering op de regel geldt voor het kapitaal van beleggers uit Luxemburg, of voor institutionele beleggers. Wetgeving omzeildBNP Paribas zou er volgens de Franse krant in geslaagd zijn de wetgeving te omzeilen door Europese klanten een overeenkomst met zogenaamd discretionair beheersmandaat te laten tekenen. Dat betekent dat de klant niet langer investeert in Luxumbrella, maar wel zijn bankier. Belastingontwijking is uiteraard niet hetzelfde als belastingfraude, maar Libération merkt fijntjes op dat de door de bank gebruikte constructie in tegenspraak is met de engagementen van BNP, die "verkondigt dat het, na de sluiting van zijn vestigingen in Panama en de Bahamas, onberispelijk is wat betreft fiscale paradijzen". In een reactie op het bericht in Libération meldt de Franse bank dat Luxumbrella slechts 902 miljoen euro beheert, of 0,3 procent van de activa die beheerd worden door de private banking-afdeling. (Belga/BO)