BNP Paribas lanceert ook een meerjarenplan om de kosten te drukken en extra in te zetten op digitalisering. Dat moet de nettowinst tot 2020 met gemiddeld 6,5 procent per jaar doen stijgen. Het nettobankresultaat ging vorig jaar 1,1 procent hoger tot 43,4 miljard euro.

"Een goed resultaat", zegt administrateur-directeur-generaal Jean-Laurent Bonnafé over de cijfers. "De inkomsten stijgen, ondanks de weinig gunstige omgeving dit jaar. De kosten blijven goed onder controle en de kostprijs van het risico daalt gevoelig."

BNP Paribas stelt een dividend voor van 2,70 euro per aandeel (tegen 2,31 euro per aandeel vorig jaar). Dat komt overeen met een uitkeringspercentage van 45 procent. De uitkering komt ook de Belgische staat ten goede, want die heeft een belang van iets meer dan 10 procent in de Franse bank. Dat zou neerkomen op een uitbetaling van meer dan 345 miljoen euro.

Verdere digitalisering

In België liet de retailbank vorig jaar "een geschraagde commerciële dynamiek" optekenen, klinkt het. Het nettobankresultaat steeg met ruim 3 procent tot ruim 3,6 miljard euro. De kredieten namen met 4,7 procent toe en de deposito's met 5,8 procent. De winst voor belastingen bedroeg 918 miljoen euro, of 1,1 procent minder dan in 2015. "Exclusief uitzonderlijke elementen en evolutie van de banktaksen" zou dat een stijging met 8 procent zijn geweest, "wat de goede prestaties van het bedrijfsonderdeel aantoont".

BNP Paribas lanceerde dinsdag ook het ontwikkelingsplan 2020. Het zal de komende jaren 3 miljard euro investeren, met de focus op verdere digitalisering. De investering zou over dezelfde periode een kostenbesparing moeten opleveren van 3,4 miljard euro en 2,7 miljard euro aan jaarlijkse, recurrente besparingen vanaf 2020. De groep voorspelt ook een gemiddelde toename van het dividend met tot 9 procent per jaar (en een uitkeringspercentage van 50 procent).

BNP Paribas lanceert ook een meerjarenplan om de kosten te drukken en extra in te zetten op digitalisering. Dat moet de nettowinst tot 2020 met gemiddeld 6,5 procent per jaar doen stijgen. Het nettobankresultaat ging vorig jaar 1,1 procent hoger tot 43,4 miljard euro. "Een goed resultaat", zegt administrateur-directeur-generaal Jean-Laurent Bonnafé over de cijfers. "De inkomsten stijgen, ondanks de weinig gunstige omgeving dit jaar. De kosten blijven goed onder controle en de kostprijs van het risico daalt gevoelig."BNP Paribas stelt een dividend voor van 2,70 euro per aandeel (tegen 2,31 euro per aandeel vorig jaar). Dat komt overeen met een uitkeringspercentage van 45 procent. De uitkering komt ook de Belgische staat ten goede, want die heeft een belang van iets meer dan 10 procent in de Franse bank. Dat zou neerkomen op een uitbetaling van meer dan 345 miljoen euro. In België liet de retailbank vorig jaar "een geschraagde commerciële dynamiek" optekenen, klinkt het. Het nettobankresultaat steeg met ruim 3 procent tot ruim 3,6 miljard euro. De kredieten namen met 4,7 procent toe en de deposito's met 5,8 procent. De winst voor belastingen bedroeg 918 miljoen euro, of 1,1 procent minder dan in 2015. "Exclusief uitzonderlijke elementen en evolutie van de banktaksen" zou dat een stijging met 8 procent zijn geweest, "wat de goede prestaties van het bedrijfsonderdeel aantoont".BNP Paribas lanceerde dinsdag ook het ontwikkelingsplan 2020. Het zal de komende jaren 3 miljard euro investeren, met de focus op verdere digitalisering. De investering zou over dezelfde periode een kostenbesparing moeten opleveren van 3,4 miljard euro en 2,7 miljard euro aan jaarlijkse, recurrente besparingen vanaf 2020. De groep voorspelt ook een gemiddelde toename van het dividend met tot 9 procent per jaar (en een uitkeringspercentage van 50 procent).