De grootste bank van België kampt al jaren een met een te zware kostenstructuur. Op Belgisch niveau is BNP Paribas Fortis met een verhouding kosten/inkomsten (cost/income-ratio) van 72,5 procent voor zijn retailactiviteiten een van de slechtste leerlingen in de klas. Andere grootbanken, met uitzondering van Belfius, doen beter.

ING België zit rond 62 procent, maar de absolute benchmark voor de sector is KBC met een cost/income-ratio die schommelt tussen 55 en 60 procent. BNP Paribas Fortis wil in een eerste fase minstens het niveau van ING België evenaren, verneemt Trends binnenskamers.

Dat heeft veel te maken met de groepsdruk. Nu BNP Paribas de volle 100 procent van de aandelen van zijn Belgische dochter bezit, zal het er alles aan doen om de rendabiliteit te verhogen. Op groepsniveau bedraagt de kosten/inkomstenratio 69 procent, maar de Franse retailtak doet met 63 procent veel beter dan BNP Paribas Fortis, terwijl het Italiaanse BNP-filiaal Banca Nazionale del Lavoro zelfs kan pronken met 54 procent. Natuurlijk kampen de Italianen met veel hogere risicokosten dan BNP Paribas Fortis, maar het is duidelijk dat er in België nog werk aan de winkel is voor het managementteam rond CEO Max Jadot. Zijn bank scoort commercieel goed, maar door het hoge kostenplaatje ligt het rendement voor de aandeelhouders laag.

"Het klopt dat je de komende jaren vooral van ons zal horen als het over saneringen gaat", zegt een bankier van BNP Paribas Fortis. "De kosten moeten naar beneden, het netwerk zal ingekrompen worden ten voordele van investeringen in andere kanalen." Zo lanceerde BNP Paribas Fortis dit jaar al de eigen internetbank Hello Bank.

Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendevakbond LBC wijst erop dat de cao werkzekerheid garandeert tot eind 2016. "We trachten zo veel mogelijk mensen aan boord te houden. Het personeelsbestand daalt tussen nu en eind 2015 met 1800 eenheden, volledig via natuurlijke afvloeiingen. Of we erin zullen slagen een gelijkaardige overeenkomst af te sluiten voor de periode na 2016? We zullen er als vakbond voor ijveren, maar ik denk dat het moeilijk wordt."

Vanderhaegen gaat er wel van uit dat BNP Paribas de lopende overeenkomst zal honoreren: "De besluitvorming verhuist nu volledig naar Parijs, en we weten uit ervaring dat dit problemen kan veroorzaken. Het zou kunnen dat de druk toeneemt om versneld te herstructureren, maar we hebben een geldige overeenkomst die we gerespecteerd willen zien. Een cao verbreken doe je niet zonder imagoschade."

Lees een volledige analyse van de situatie van BNP Paribas Fortis in Trends van deze week.

De grootste bank van België kampt al jaren een met een te zware kostenstructuur. Op Belgisch niveau is BNP Paribas Fortis met een verhouding kosten/inkomsten (cost/income-ratio) van 72,5 procent voor zijn retailactiviteiten een van de slechtste leerlingen in de klas. Andere grootbanken, met uitzondering van Belfius, doen beter. ING België zit rond 62 procent, maar de absolute benchmark voor de sector is KBC met een cost/income-ratio die schommelt tussen 55 en 60 procent. BNP Paribas Fortis wil in een eerste fase minstens het niveau van ING België evenaren, verneemt Trends binnenskamers. Dat heeft veel te maken met de groepsdruk. Nu BNP Paribas de volle 100 procent van de aandelen van zijn Belgische dochter bezit, zal het er alles aan doen om de rendabiliteit te verhogen. Op groepsniveau bedraagt de kosten/inkomstenratio 69 procent, maar de Franse retailtak doet met 63 procent veel beter dan BNP Paribas Fortis, terwijl het Italiaanse BNP-filiaal Banca Nazionale del Lavoro zelfs kan pronken met 54 procent. Natuurlijk kampen de Italianen met veel hogere risicokosten dan BNP Paribas Fortis, maar het is duidelijk dat er in België nog werk aan de winkel is voor het managementteam rond CEO Max Jadot. Zijn bank scoort commercieel goed, maar door het hoge kostenplaatje ligt het rendement voor de aandeelhouders laag. "Het klopt dat je de komende jaren vooral van ons zal horen als het over saneringen gaat", zegt een bankier van BNP Paribas Fortis. "De kosten moeten naar beneden, het netwerk zal ingekrompen worden ten voordele van investeringen in andere kanalen." Zo lanceerde BNP Paribas Fortis dit jaar al de eigen internetbank Hello Bank. Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendevakbond LBC wijst erop dat de cao werkzekerheid garandeert tot eind 2016. "We trachten zo veel mogelijk mensen aan boord te houden. Het personeelsbestand daalt tussen nu en eind 2015 met 1800 eenheden, volledig via natuurlijke afvloeiingen. Of we erin zullen slagen een gelijkaardige overeenkomst af te sluiten voor de periode na 2016? We zullen er als vakbond voor ijveren, maar ik denk dat het moeilijk wordt." Vanderhaegen gaat er wel van uit dat BNP Paribas de lopende overeenkomst zal honoreren: "De besluitvorming verhuist nu volledig naar Parijs, en we weten uit ervaring dat dit problemen kan veroorzaken. Het zou kunnen dat de druk toeneemt om versneld te herstructureren, maar we hebben een geldige overeenkomst die we gerespecteerd willen zien. Een cao verbreken doe je niet zonder imagoschade." Lees een volledige analyse van de situatie van BNP Paribas Fortis in Trends van deze week.