Dat schrijft De Tijd. Een eerste groep van 90.000 klanten moet al tegen eind dit jaar gescreend zijn, bevestigt de bank.

"We focussen vooral op klantentypes en transacties met een bovengemiddeld integriteitsrisico voor de bank", staat in een interne nota van 7 mei.

Elke screening mag volgens de directie maar twee maanden duren. Vormt de klant een te groot risico, dan zal BNP Paribas Fortis de klant dwingen alle relaties te verbreken en de bank te verlaten, volgens een vastgelegde exitprocedure. Hetzelfde geldt als de screening van de klant te lang aansleept.

VS-regels

De grootschalige operatie volgt op het akkoord van de Franse moedergroep BNP Paribas en de Amerikaanse autoriteiten midden vorig jaar. BNP Paribas had de Amerikaanse wet overtreden door dollartransacties te verrichten voor landen als Soedan en Iran, die onderworpen waren aan een embargo. De Amerikaanse justitie zag af van rechtszaken, BNP Paribas betaalde in ruil 9 miljard dollar boete. De groep stemde toen ook in met extra controlemechanismen. De klantenscreening zou daar een deel van zijn, meent De Tijd.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Tijd. Een eerste groep van 90.000 klanten moet al tegen eind dit jaar gescreend zijn, bevestigt de bank."We focussen vooral op klantentypes en transacties met een bovengemiddeld integriteitsrisico voor de bank", staat in een interne nota van 7 mei. Elke screening mag volgens de directie maar twee maanden duren. Vormt de klant een te groot risico, dan zal BNP Paribas Fortis de klant dwingen alle relaties te verbreken en de bank te verlaten, volgens een vastgelegde exitprocedure. Hetzelfde geldt als de screening van de klant te lang aansleept. De grootschalige operatie volgt op het akkoord van de Franse moedergroep BNP Paribas en de Amerikaanse autoriteiten midden vorig jaar. BNP Paribas had de Amerikaanse wet overtreden door dollartransacties te verrichten voor landen als Soedan en Iran, die onderworpen waren aan een embargo. De Amerikaanse justitie zag af van rechtszaken, BNP Paribas betaalde in ruil 9 miljard dollar boete. De groep stemde toen ook in met extra controlemechanismen. De klantenscreening zou daar een deel van zijn, meent De Tijd. (Belga/RR)