Het is de eerste keer dat een boete van dergelijke omvang wordt opgelegd aan de postsector en dan met name aan bpost.

Het tariferingsmodel, 'per sender' genaamd, discrimineert zakelijke klanten en postverwerkingsbedrijven die postzendingen ophalen bij bedrijven en verwerken voor verdere distributie door bpost, luidt het in een persbericht.

Discriminatie

De disciminatie bestaat erin dat commerciële kortingen aan postverwerkingsbedrijven, in tegenstelling tot de kortingen aan zakelijke klanten, niet worden toegekend op basis van het totaal aan bpost afgeven volumes, maar slechts 'per sender'. Dat betekent dat de kortingen worden berekend op basis van de individuele volumes van de verschillende afzenders, en dus niet op het totale volume van de verschillende afzenders samen. Postverwerkingsbedrijven kunnen op die manier dus geen voordeel halen uit het samenvoegen van de volumes van de afzenders.

Gebrekkige transparantie

Een tweede probleem volgens BIPT is de gebrekkige transparantie in het tariferingsbeleid van bpost. Ondanks het feit dat bpost zich bewust is van het probleem en al enkele verbeteringen heeft aangebracht, blijft de transparantie onvoldoende. Zo maakt het postbedrijf de kortingen niet volledig bekend aan de zakelijke klanten en postverwerkingsbedrijven, en zijn de kortingen niet publiek toegankelijk via de website.

Verbaasd

Bpost reageert verbaasd op de boete van de telecomregulator. Het bedrijf is er naar eigen zeggen van overtuigd dat zijn tariefmodel juridisch en economisch gegrond is, en zal de beslissing dan ook grondig bestuderen. In Frankrijk zou de hoogste gerechtelijke instantie overigens al de principes van dit model gegrond verklaard hebben naar aanleiding van een gelijkaardig geschil. Bpost gaat bij het hof van beroep in tegen de beslissing van het BIPT.

(belga/BO)

Het is de eerste keer dat een boete van dergelijke omvang wordt opgelegd aan de postsector en dan met name aan bpost. Het tariferingsmodel, 'per sender' genaamd, discrimineert zakelijke klanten en postverwerkingsbedrijven die postzendingen ophalen bij bedrijven en verwerken voor verdere distributie door bpost, luidt het in een persbericht. DiscriminatieDe disciminatie bestaat erin dat commerciële kortingen aan postverwerkingsbedrijven, in tegenstelling tot de kortingen aan zakelijke klanten, niet worden toegekend op basis van het totaal aan bpost afgeven volumes, maar slechts 'per sender'. Dat betekent dat de kortingen worden berekend op basis van de individuele volumes van de verschillende afzenders, en dus niet op het totale volume van de verschillende afzenders samen. Postverwerkingsbedrijven kunnen op die manier dus geen voordeel halen uit het samenvoegen van de volumes van de afzenders. Gebrekkige transparantieEen tweede probleem volgens BIPT is de gebrekkige transparantie in het tariferingsbeleid van bpost. Ondanks het feit dat bpost zich bewust is van het probleem en al enkele verbeteringen heeft aangebracht, blijft de transparantie onvoldoende. Zo maakt het postbedrijf de kortingen niet volledig bekend aan de zakelijke klanten en postverwerkingsbedrijven, en zijn de kortingen niet publiek toegankelijk via de website.VerbaasdBpost reageert verbaasd op de boete van de telecomregulator. Het bedrijf is er naar eigen zeggen van overtuigd dat zijn tariefmodel juridisch en economisch gegrond is, en zal de beslissing dan ook grondig bestuderen. In Frankrijk zou de hoogste gerechtelijke instantie overigens al de principes van dit model gegrond verklaard hebben naar aanleiding van een gelijkaardig geschil. Bpost gaat bij het hof van beroep in tegen de beslissing van het BIPT.(belga/BO)