Binck-klant speelt mee met grote jongens

© belga

De Belgische klanten van BinckBank hebben sinds deze week toegang tot Bats Chi-X Europe, het grootste alternatieve handelsplatform in Europa. We vroegen tekst en uitleg aan Willem Meijer, de CEO van The Order Machine (TOM). TOM is het systeem dat BinckBank gebruikt om op zoek te gaan naar een betere prijs voor zijn klanten.

Waarom sluiten jullie aan bij Bats Chi-X Europe?

Willem Meyer: “Brokers hebben de plicht tot best execution (de best mogelijke uitvoering van een beursorder, nvdr). Wij vervullen die plicht door de prijzen op verschillende handelsplatformen te vergelijken en vervolgens de orders van de klanten naar het platform met de beste deal voor de belegger te sturen. Dat heet smart order routing. Tot nu toe bekeken wij enkel de prijzen op Euronext en de prijzen op ons eigen alternatieve platform TOM. We kunnen onze klanten een betere dienstverlening geven met Bats Chi-X erbij. Het is het grootste platform voor Europese aandelen, met een heel klein verschil tussen bied- en laatkoersen.”

Wie zijn de marktmakers en de aandeelhouders van TOM?

Willem Meyer “Ongeveer alle belangrijke spelers in de optiemarkt zijn marktmaker. Onze aandeelhouders zijn Binck, de marktmaker Optiver, ABN AMRO Clearing Bank, IMC Group en Nasdaq.”

Waarom geven jullie de voorkeur aan een samenwerking met Bats Chi-X Europe? Jullie hadden bijvoorbeeld ook klant kunnen worden van Equiduct, een beursoperator die de prijzen van alle handelsplatformen in rekening brengt.

Willem Meyer: “Volgens de laatste statistieken vinden beleggers via TOM ongeveer 9 keer op 100 transacties een betere prijs dan op Euronext. Het levert gemiddeld een besparing van ruim 6 euro op. Ik spreek dan over de Nederlandse steraandelen. De toegevoegde waarde van Bats Chi-X als derde platform zal volgens ons enorm zijn. Ik kan het voordeel nog niet becijferen. We denken echter dat het veel minder verschil maakt om daarenboven nog eens de vergelijking te maken met de prijzen op een vierde of een vijfde platform.”

Het orderboek van Bats Chi-X wordt elke avond leeggemaakt. Wat gebeurt er met de limietorders van de Binck-klanten?

Willem Meyer: “De zogenaamde ‘passieve’ orders liggen altijd in het orderboek van Euronext. De Europese beleggersrichtlijn MiFID verplicht brokers om de limietorders te afficheren op een publiek platform. Wanneer het order op een andere beurs kan uitgevoerd worden, dan sweept ons systeem het order en stuurt het naar de andere beurs.”

Welke brokers – buiten Binck – sturen hun orders via TOM?

Willem Meyer“We hebben enkel Nederlandse klanten: Alex, BinckBank en brokers die hun effectenbusiness aan Binck hebben uitbesteed.”

Best execution bij andere banken en brokers in België

BNP Paribas Fortis voert orders voor Belgische aandelen uit op Euronext Brussel of via een marktmaker, inclusief een vennootschap van de BNP Paribas Groep.

Belfius maakt sinds januari gebruik van de Retail Matching Facility van Euronext, het antwoord van de beurs op de alternatieve beursplatformen. Elk order wordt eerst aangeboden aan minimaal twee marktmakers. Zij mogen het order uitvoeren als ze een betere prijs bieden dan de prijs op het orderboek van Euronext.

ING gaf er weinig ruchtbaarheid aan, maar begon het voorbije jaar samen te werken met Equiduct, een handelsplatform dat de beste prijs voor een bepaald order berekent op basis van alle geafficheerde prijzen op andere platformen. Het platform dwingt vervolgens twee marktmakers om het order tegen die prijs uit te voeren. Ook KBC stuurt de orders in bepaalde Europese aandelen richting Equiduct.

Twee online brokers – Keytrade Bank en KBC Bolero – werken al enkele jaren met Equiduct. BinckBank heeft zijn eigen systeem voor best execution. Dat systeem heet The Order Machine (TOM).

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content