De harde woorden van de nieuwe topman komen niet uit de lucht vallen. Nyrstar zit op 841 miljoen euro schulden, en moest in het derde kwartaal een sterke daling van de grondstoffenprijzen ondergaan. De zinkprijs daalde met meer dan 25 procent. De verwachte kost voor de ombouw van de belangrijke Port Pirie-smelterij in Australië stijgt bovendien nog eens tien procent.

Nieuwe prioriteiten

Daarom, aldus Scotting, is er nood aan een "heroriëntering van de prioriteiten van ons investeringsprogramma". Vooral het mijnbouwsegment heeft het moeilijk. De mijn van Campo Morado wordt voor onbepaalde tijd op 'zorg en beheer' gezet, het investeringsprogramma in Myra Falls opgeschort.

Nyrstar kondigt ook aan dat het in een vergevorderd stadium is in het evalueren van haar huidige kapitaalstructuur en actief "schuld- als kapitaalmarktalternatieven" evalueert. Nyrstar is van plan te voorzien in bijkomende financiële kracht, luidt het in het kwartaalbericht.

De problemen bij Nyrstar sturen het aandeel naar beneden. De koers ging donderdag in de voormiddag bijna 25 procent lager. (Belga/NS)

De harde woorden van de nieuwe topman komen niet uit de lucht vallen. Nyrstar zit op 841 miljoen euro schulden, en moest in het derde kwartaal een sterke daling van de grondstoffenprijzen ondergaan. De zinkprijs daalde met meer dan 25 procent. De verwachte kost voor de ombouw van de belangrijke Port Pirie-smelterij in Australië stijgt bovendien nog eens tien procent.Daarom, aldus Scotting, is er nood aan een "heroriëntering van de prioriteiten van ons investeringsprogramma". Vooral het mijnbouwsegment heeft het moeilijk. De mijn van Campo Morado wordt voor onbepaalde tijd op 'zorg en beheer' gezet, het investeringsprogramma in Myra Falls opgeschort. Nyrstar kondigt ook aan dat het in een vergevorderd stadium is in het evalueren van haar huidige kapitaalstructuur en actief "schuld- als kapitaalmarktalternatieven" evalueert. Nyrstar is van plan te voorzien in bijkomende financiële kracht, luidt het in het kwartaalbericht. De problemen bij Nyrstar sturen het aandeel naar beneden. De koers ging donderdag in de voormiddag bijna 25 procent lager. (Belga/NS)