De raad van bestuur bij staaldraadfabrikant Bekaert draagt Jürgen Tinggren voor als nieuwe voorzitter. Tinggren volgt Bert De Graeve op, die zich na vijf jaar voorzitterschap niet meer verkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn. Het mandaat van De Graeve loopt af in mei.

Het bedrijf kondigt overigens nog een reeks organisatorische en leiderschapswijzigingen aan. De nieuwe bedrijfstop onder leiding van CEO Matthew Taylor, wil focussen op waardegroei en een hoger prestatieniveau.

Frank Vromant blijft CFO ad interim tot de benoeming van een nieuwe, permanente chief financial officer. Rajita D'Souza blijft chief human resources officer. Curd Vandekerckhove werd benoemd als chief operations officer. Een recruteringsproces loopt voor de invulling van de nieuwe rol van chief strategy officer. De raad van bestuur wordt gereduceerd van 15 naar 13 leden.

Een nieuwe organisatiestructuur treedt donderdag al in werking en bestaat uit vier business units: rubberversterking, staaldraadtoepassingen, specialty businesses (waaronder bouwproducten, staalvezeltechnologieën, verbrandingstechnologie en zaagdraad) en Bridon Bekaert Ropes Group (waaronder de kabel- en advanced cords businesses).

'De wijzigingen die we vandaag aankondigen zullen onze capaciteiten versterken en de complexiteit in onze organisatie verminderen, zodat beslissingsprocessen sneller verlopen, onze wendbaarheid ten aanzien van verandering verbetert, en er meer eigenaarschap is om prestaties te verbeteren', aldus topman Taylor. Hij wil de business 'terug in de richting duwen van het positieve verbeteringstraject dat we uitgetekend hebben in onze strategie'.

Vrijdag maakte Bekaert ook jaarresultaten bekend. Vorig jaar boekte de staaldraadproducent een bedrijfsresultaat (ebit) van 210 miljoen euro, minder dan de prognoses van analisten gepolst door Bloomberg. Een jaar eerder kwam het bedrijfsresultaat nog uit op 301 miljoen euro. Bekaert kende vorig jaar een organische omzetgroei van 8,9 procent goed voor een geconsolideerde omzet van 4,3 miljard euro.

De organische groei was te danken aan volumegroei (+2,2 procent) en verrekende prijsstijgingen (+6,6 procent). De volumegroei werd gestuwd door een sterke vraag in de wereldwijde automobielmarkten, die grotendeels werd tenietgedaan door een beduidende daling in zaagdraadverkoop en een vertraging in industriële staaldraadmarkten. De ebit-marge kwam vorig jaar uit op 4,9 procent, waar dat in 2017 nog 7,3 procent was. Op middellange termijn wil Bekaert die ebit-marge opnieuw boven de 7 procent krijgen. Voor 2019 verwacht het bedrijf een stabiele omzet.

De raad van bestuur bij staaldraadfabrikant Bekaert draagt Jürgen Tinggren voor als nieuwe voorzitter. Tinggren volgt Bert De Graeve op, die zich na vijf jaar voorzitterschap niet meer verkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn. Het mandaat van De Graeve loopt af in mei. Het bedrijf kondigt overigens nog een reeks organisatorische en leiderschapswijzigingen aan. De nieuwe bedrijfstop onder leiding van CEO Matthew Taylor, wil focussen op waardegroei en een hoger prestatieniveau.Frank Vromant blijft CFO ad interim tot de benoeming van een nieuwe, permanente chief financial officer. Rajita D'Souza blijft chief human resources officer. Curd Vandekerckhove werd benoemd als chief operations officer. Een recruteringsproces loopt voor de invulling van de nieuwe rol van chief strategy officer. De raad van bestuur wordt gereduceerd van 15 naar 13 leden. Een nieuwe organisatiestructuur treedt donderdag al in werking en bestaat uit vier business units: rubberversterking, staaldraadtoepassingen, specialty businesses (waaronder bouwproducten, staalvezeltechnologieën, verbrandingstechnologie en zaagdraad) en Bridon Bekaert Ropes Group (waaronder de kabel- en advanced cords businesses). 'De wijzigingen die we vandaag aankondigen zullen onze capaciteiten versterken en de complexiteit in onze organisatie verminderen, zodat beslissingsprocessen sneller verlopen, onze wendbaarheid ten aanzien van verandering verbetert, en er meer eigenaarschap is om prestaties te verbeteren', aldus topman Taylor. Hij wil de business 'terug in de richting duwen van het positieve verbeteringstraject dat we uitgetekend hebben in onze strategie'. Vrijdag maakte Bekaert ook jaarresultaten bekend. Vorig jaar boekte de staaldraadproducent een bedrijfsresultaat (ebit) van 210 miljoen euro, minder dan de prognoses van analisten gepolst door Bloomberg. Een jaar eerder kwam het bedrijfsresultaat nog uit op 301 miljoen euro. Bekaert kende vorig jaar een organische omzetgroei van 8,9 procent goed voor een geconsolideerde omzet van 4,3 miljard euro.De organische groei was te danken aan volumegroei (+2,2 procent) en verrekende prijsstijgingen (+6,6 procent). De volumegroei werd gestuwd door een sterke vraag in de wereldwijde automobielmarkten, die grotendeels werd tenietgedaan door een beduidende daling in zaagdraadverkoop en een vertraging in industriële staaldraadmarkten. De ebit-marge kwam vorig jaar uit op 4,9 procent, waar dat in 2017 nog 7,3 procent was. Op middellange termijn wil Bekaert die ebit-marge opnieuw boven de 7 procent krijgen. Voor 2019 verwacht het bedrijf een stabiele omzet.