Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) heeft een sociaal bemiddelaar aangeduid voor Ford Genk.

De bemiddelaar krijgt de opdracht 'om de sociale dialoog tussen de sociale partners van Ford en de toeleveringsbedrijven te herstellen en om de gesprekken over een sociaal plan vlot te trekken en te structureren in een sereen klimaat'.

De bemiddelaar moet met andere woorden de moeilijkheden tussen bonden en directie wegwerken, want zowel bij Ford Genk als bij de toeleveringsbedrijven is het overleg vorige week in een patstelling gekomen.

Bij Ford wil de directie niet weten van een uitbreiding van de onderhandelingsgroep met alle vakbondsafgevaardigden. De sociaal bemiddelaar moet dus eerst die knoop ontwarren voor er verder kan gepraat worden.

Bij de toeleveranciers gaat het om de opstart van de sociale onderhandelingen. Daar willen de directies alleen praten met de officiële afgevaardigden en willen ze ieder apart met hun eigen delegaties aan tafel gaan.

Het zogenaamde actiecomité eist echter dat de onderhandelingen gevoerd worden voor de vier bedrijven samen en dat ze zelf, ook als niet officiële onderhandelingspartij, mee mogen participeren.

De bonden staan in elk geval niet weigerachtig tegenover een interventie van de federale minister. "Het is nu belangrijk om oplossingen te vinden, en in dat opzicht is het initiatief van de minister welkom," luidt de reactie van Luc Prenen, secretaris van ACV Metea.

Maandagnamiddag heeft de Ford-directie de werknemers van de ochtend- en middagploeg alvast opgeroepen om dinsdag te komen werken. De toeleveranciers hebben maandag voldoende onderdelen gemaakt om alvast met de productie te herstarten, luidt het. Rest de vraag is wat de tientallen actievoerders dinsdagochtend zullen doen.

Dat de actievoerders opnieuw naar de stakerspost aan de toegangsweg zullen afzakken, staat nu al vast. Zonder deurwaarder in de buurt, lijkt het waarschijnlijk dat ze hun collega's zullen trachten te overtuigen om niet te gaan werken. Als het scenario van maandag zich echter herhaalt, waarbij politie en deurwaarder een oogje in het zeil houden, zullen er allicht voldoende werknemers naar binnen kunnen om Ford te blijven voeden met onderdelen.
(Belga/BO)

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) heeft een sociaal bemiddelaar aangeduid voor Ford Genk.De bemiddelaar krijgt de opdracht 'om de sociale dialoog tussen de sociale partners van Ford en de toeleveringsbedrijven te herstellen en om de gesprekken over een sociaal plan vlot te trekken en te structureren in een sereen klimaat'. De bemiddelaar moet met andere woorden de moeilijkheden tussen bonden en directie wegwerken, want zowel bij Ford Genk als bij de toeleveringsbedrijven is het overleg vorige week in een patstelling gekomen.Bij Ford wil de directie niet weten van een uitbreiding van de onderhandelingsgroep met alle vakbondsafgevaardigden. De sociaal bemiddelaar moet dus eerst die knoop ontwarren voor er verder kan gepraat worden. Bij de toeleveranciers gaat het om de opstart van de sociale onderhandelingen. Daar willen de directies alleen praten met de officiële afgevaardigden en willen ze ieder apart met hun eigen delegaties aan tafel gaan. Het zogenaamde actiecomité eist echter dat de onderhandelingen gevoerd worden voor de vier bedrijven samen en dat ze zelf, ook als niet officiële onderhandelingspartij, mee mogen participeren. De bonden staan in elk geval niet weigerachtig tegenover een interventie van de federale minister. "Het is nu belangrijk om oplossingen te vinden, en in dat opzicht is het initiatief van de minister welkom," luidt de reactie van Luc Prenen, secretaris van ACV Metea. Maandagnamiddag heeft de Ford-directie de werknemers van de ochtend- en middagploeg alvast opgeroepen om dinsdag te komen werken. De toeleveranciers hebben maandag voldoende onderdelen gemaakt om alvast met de productie te herstarten, luidt het. Rest de vraag is wat de tientallen actievoerders dinsdagochtend zullen doen. Dat de actievoerders opnieuw naar de stakerspost aan de toegangsweg zullen afzakken, staat nu al vast. Zonder deurwaarder in de buurt, lijkt het waarschijnlijk dat ze hun collega's zullen trachten te overtuigen om niet te gaan werken. Als het scenario van maandag zich echter herhaalt, waarbij politie en deurwaarder een oogje in het zeil houden, zullen er allicht voldoende werknemers naar binnen kunnen om Ford te blijven voeden met onderdelen. (Belga/BO)