Volgens het meest recente bericht van Eurocontrol zou het Belgische luchtruim sinds 14 uur opnieuw geopend zijn, zij het dan voor 20 procent. Het Belgisch luchtverkeer lag sinds 9.30 uur plat door een stroompanne die werd veroorzaakt door een overspanning op het elektriciteitsnet. Deze middag had Eurocontrol, de Europese verkeersleider nog plannen om het luchtruim tot 17.30 uur gesloten te houden.

Eurocontrol geeft bij de heropstart voorrang aan de vliegtuigen die al in de lucht zijn en over Belgisch grondgebied moeten vliegen. Daarna is het de beurt aan de landende vliegtuigen, gevolgd door de vertrekkende vliegtuigen. De bedoeling is om het vliegverkeer langzaamaan iopnieuw op volle capaciteit te krijgen.

Meer dan 140 vluchten geschrapt

"Tot nu toe zijn er 147 vluchten afgelast en 32 vluchten omgeleid", meldt Brussels Airport. De vluchten werden afgeleid naar luchthavens in Duitsland, Frankrijk of Nederland, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Het gaat om de situatie op Brussels Airport alleen, niet die op de andere luchthavens. Op Zaventem zijn door de panne al bijna 150 vluchten geschrapt.

Brussels Airport raadt reizigers aan hun luchtvaartmaatschappij te contacteren voor meer informatie over hun vlucht.

Ryanair

Onder meer luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft al twaalf vluchten geschrapt door de problemen bij Belgocontrol. Dat blijkt uit informatie op de website van de maatschappij. Het gaat om vluchten van en naar Zaventem of Charleroi. Verschillende andere vluchten worden omgeleid naar Rijsel, Eindhoven of Parijs.

Belga
© Belga

"Klanten worden op de hoogte gehouden via e-mail of sms", zegt Ryanair aan Belga. "We vragen de reizigers om onze website in de gaten te houden want de informatie zal in de loop van de dag up-to-date gebracht worden." Reizigers van geannuleerde vluchten kunnen online een nieuwe vlucht boeken of hun geld terug krijgen.

Antwerp Airport

De stroompanne bij Belgocontrol zorgt ook in de luchthaven van Deurne voor "enige hinder", al is de luchthaven wel operationeel. Dat meldt Antwerp Airport. "Wij hebben enige hinder. Voorlopig is er één vlucht van VLM uitgeweken naar Rotterdam. Een vlucht op Genève wacht momenteel. Dat is voorlopig het enige probleem", zegt luchthavencommandant Wim Verbist aan Belga.

"Onze regionale verkeersleiding heeft radarbeelden, al is het hogere luchtruim gesloten door de problemen in Brussel. Toestellen kunnen in Antwerpen wel visueel landen en opstijgen, op lagere hoogte. Ze kunnen bijvoorbeeld visueel tot in Nederland vliegen en daar opgepikt worden door de Nederlandse verkeersleiding", verduidelijkt Verbist.

De keuze om via deze "visual flight rules" (VFR) te vliegen wordt volgens de commandant door de luchtvaartmaatschappij gemaakt. De luchthavenleiding verwijst naar de bedrijven zelf voor meer informatie.

Belgacontrol regelt het luchtverkeer boven België, Luxemburg en een klein deel van de Noordzee tot op een hoogte van 24.500 voet. Vliegtuigen die hoger vliegen hebben geen last van de panne. Die vallen onder het toezicht van Eurocontrol.

Volgens het meest recente bericht van Eurocontrol zou het Belgische luchtruim sinds 14 uur opnieuw geopend zijn, zij het dan voor 20 procent. Het Belgisch luchtverkeer lag sinds 9.30 uur plat door een stroompanne die werd veroorzaakt door een overspanning op het elektriciteitsnet. Deze middag had Eurocontrol, de Europese verkeersleider nog plannen om het luchtruim tot 17.30 uur gesloten te houden. Eurocontrol geeft bij de heropstart voorrang aan de vliegtuigen die al in de lucht zijn en over Belgisch grondgebied moeten vliegen. Daarna is het de beurt aan de landende vliegtuigen, gevolgd door de vertrekkende vliegtuigen. De bedoeling is om het vliegverkeer langzaamaan iopnieuw op volle capaciteit te krijgen. "Tot nu toe zijn er 147 vluchten afgelast en 32 vluchten omgeleid", meldt Brussels Airport. De vluchten werden afgeleid naar luchthavens in Duitsland, Frankrijk of Nederland, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Het gaat om de situatie op Brussels Airport alleen, niet die op de andere luchthavens. Op Zaventem zijn door de panne al bijna 150 vluchten geschrapt. Brussels Airport raadt reizigers aan hun luchtvaartmaatschappij te contacteren voor meer informatie over hun vlucht. Onder meer luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft al twaalf vluchten geschrapt door de problemen bij Belgocontrol. Dat blijkt uit informatie op de website van de maatschappij. Het gaat om vluchten van en naar Zaventem of Charleroi. Verschillende andere vluchten worden omgeleid naar Rijsel, Eindhoven of Parijs. "Klanten worden op de hoogte gehouden via e-mail of sms", zegt Ryanair aan Belga. "We vragen de reizigers om onze website in de gaten te houden want de informatie zal in de loop van de dag up-to-date gebracht worden." Reizigers van geannuleerde vluchten kunnen online een nieuwe vlucht boeken of hun geld terug krijgen.De stroompanne bij Belgocontrol zorgt ook in de luchthaven van Deurne voor "enige hinder", al is de luchthaven wel operationeel. Dat meldt Antwerp Airport. "Wij hebben enige hinder. Voorlopig is er één vlucht van VLM uitgeweken naar Rotterdam. Een vlucht op Genève wacht momenteel. Dat is voorlopig het enige probleem", zegt luchthavencommandant Wim Verbist aan Belga. "Onze regionale verkeersleiding heeft radarbeelden, al is het hogere luchtruim gesloten door de problemen in Brussel. Toestellen kunnen in Antwerpen wel visueel landen en opstijgen, op lagere hoogte. Ze kunnen bijvoorbeeld visueel tot in Nederland vliegen en daar opgepikt worden door de Nederlandse verkeersleiding", verduidelijkt Verbist. De keuze om via deze "visual flight rules" (VFR) te vliegen wordt volgens de commandant door de luchtvaartmaatschappij gemaakt. De luchthavenleiding verwijst naar de bedrijven zelf voor meer informatie.Belgacontrol regelt het luchtverkeer boven België, Luxemburg en een klein deel van de Noordzee tot op een hoogte van 24.500 voet. Vliegtuigen die hoger vliegen hebben geen last van de panne. Die vallen onder het toezicht van Eurocontrol.