Het autonome overheidsbedrijf, dat de veiligheid van het vliegverkeer in ons land regelt, zegt 20 miljoen euro mis te lopen door zijn activiteiten op de regionale luchthavens, omdat een aantal diensten die het daar levert niet kunnen worden gefactureerd. Dat werd bepaald in samenwerkingsakkoorden tussen de federale overheid en de regio's. Het verlies werd de afgelopen jaren nog gecompenseerd door kruissubsidiëring uit andere activiteiten, maar dat heeft Europa sinds begin 2010 verboden.

Daarbij zijn de landingsvergoedingen op Brussel-Nationaal niet aangepast sinds 2003, aldus CEO Jean-Claude Tintin. "Belgocontrol leeft op reserves en kan deze situatie niet meer tot in het oneindige aan", zegt Tintin.

Bovendien daalde het luchtverkeer in 2010 met 2,4 procent onder invloed van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan en de vroege strenge winter. Al werd ook een heropleving opgemerkt, die zich begin 2011 heeft doorgezet.

Belgocontrol slaagde er in 2010 wel in de tewerkstellingskosten en de algemene kosten terug te dringen met respectievelijk 1,63 en 9 procent. Het bedrijf kan goede veiligheidsrapporteringscijfers voorleggen en scoorde boven het Europees gemiddelde qua stiptheid.

Begin 2011 maakte de federale regering een enveloppe van 4,9 miljoen euro vrij om Belgocontrol financieel te ondersteunen. In ruil zou een HR-manager en crisismanager worden aangeduid. Door het ontbreken van een nieuwe federale regerering blijven structurele beslissingen uit.

Het autonome overheidsbedrijf, dat de veiligheid van het vliegverkeer in ons land regelt, zegt 20 miljoen euro mis te lopen door zijn activiteiten op de regionale luchthavens, omdat een aantal diensten die het daar levert niet kunnen worden gefactureerd. Dat werd bepaald in samenwerkingsakkoorden tussen de federale overheid en de regio's. Het verlies werd de afgelopen jaren nog gecompenseerd door kruissubsidiëring uit andere activiteiten, maar dat heeft Europa sinds begin 2010 verboden. Daarbij zijn de landingsvergoedingen op Brussel-Nationaal niet aangepast sinds 2003, aldus CEO Jean-Claude Tintin. "Belgocontrol leeft op reserves en kan deze situatie niet meer tot in het oneindige aan", zegt Tintin. Bovendien daalde het luchtverkeer in 2010 met 2,4 procent onder invloed van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan en de vroege strenge winter. Al werd ook een heropleving opgemerkt, die zich begin 2011 heeft doorgezet. Belgocontrol slaagde er in 2010 wel in de tewerkstellingskosten en de algemene kosten terug te dringen met respectievelijk 1,63 en 9 procent. Het bedrijf kan goede veiligheidsrapporteringscijfers voorleggen en scoorde boven het Europees gemiddelde qua stiptheid. Begin 2011 maakte de federale regering een enveloppe van 4,9 miljoen euro vrij om Belgocontrol financieel te ondersteunen. In ruil zou een HR-manager en crisismanager worden aangeduid. Door het ontbreken van een nieuwe federale regerering blijven structurele beslissingen uit.