Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vijf jaar na het uitbreken van de Grote Recessie in 2008 is de wereldeconomie onvoldoende hersteld om victorie te kraaien, maar ondernemers en consumenten zijn de crisis in die mate beu dan een onverwachte portie goesting om te consumeren en te investeren voor een heropleving zorgt.

Het lijkt wel alsof we ons bij de eigen haren uit het moeras trekken. Dat nieuwe optimisme baart voorlopig niet meer dan een voorzichtig herstel, al lijkt het wel van duurzamere makelij dan de valse starts van de voorbije jaren.

Tenzij de politici in Washington al te bont maken en geen akkoord vinden over de verhoging van het schuldenplafond. Tenzij de afbouw van het expansieve monetaire beleid de VS en de groeilanden van de rails duwt. Tenzij de Europese schuldencrisis opnieuw escaleert, want die is misschien onder controle, maar nog lang niet opgelost. Tenzij de wisselkoersoorlog ontaardt in een wereldwijde handelsoorlog. Tenzij.... Het lijstje met wolfijzers en schietgeweren is nog altijd langer dan gewoonlijk, maar voor het eerst sinds 2008 biedt het aanbod aan meevallers een serieus tegengewicht. Het fiscale beleid wordt iets minder restrictief, de centrale banken zullen niet te snel de voet van het gaspedaal halen, de meeste eurolanden hebben hun concurrentiekracht verbeterd, de grondstoffenprijzen zijn gedaald, China lijkt een harde landing te kunnen vermijden en zelfs Japan heeft een nieuwe start gemaakt. Het opvallendste aan het herstel anno 2013 is dat de meeste groeilanden gedegradeerd zijn van de reddende engelen naar zorgenkinderen, en dat de industrielanden opnieuw op eigen kracht langzaam vooruit kunnen.

Tegen deze achtergrond bokst ook de Belgische economie een bescheiden verbetering in elkaar. Het grote gevaar is dat de politici deze conjuncturele heropleving verwarren met een structureel herstel. Onze afbrokkelende concurrentiepositie zorgt ervoor dat België heel kwetsbaar wordt voor de volgende inzinking. Maar laat dat nu de pret niet bederven, en warm u op aan de getuigenissen van de ondernemers. Deze week in het magazine Trends.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vijf jaar na het uitbreken van de Grote Recessie in 2008 is de wereldeconomie onvoldoende hersteld om victorie te kraaien, maar ondernemers en consumenten zijn de crisis in die mate beu dan een onverwachte portie goesting om te consumeren en te investeren voor een heropleving zorgt. Het lijkt wel alsof we ons bij de eigen haren uit het moeras trekken. Dat nieuwe optimisme baart voorlopig niet meer dan een voorzichtig herstel, al lijkt het wel van duurzamere makelij dan de valse starts van de voorbije jaren. Tenzij de politici in Washington al te bont maken en geen akkoord vinden over de verhoging van het schuldenplafond. Tenzij de afbouw van het expansieve monetaire beleid de VS en de groeilanden van de rails duwt. Tenzij de Europese schuldencrisis opnieuw escaleert, want die is misschien onder controle, maar nog lang niet opgelost. Tenzij de wisselkoersoorlog ontaardt in een wereldwijde handelsoorlog. Tenzij.... Het lijstje met wolfijzers en schietgeweren is nog altijd langer dan gewoonlijk, maar voor het eerst sinds 2008 biedt het aanbod aan meevallers een serieus tegengewicht. Het fiscale beleid wordt iets minder restrictief, de centrale banken zullen niet te snel de voet van het gaspedaal halen, de meeste eurolanden hebben hun concurrentiekracht verbeterd, de grondstoffenprijzen zijn gedaald, China lijkt een harde landing te kunnen vermijden en zelfs Japan heeft een nieuwe start gemaakt. Het opvallendste aan het herstel anno 2013 is dat de meeste groeilanden gedegradeerd zijn van de reddende engelen naar zorgenkinderen, en dat de industrielanden opnieuw op eigen kracht langzaam vooruit kunnen. Tegen deze achtergrond bokst ook de Belgische economie een bescheiden verbetering in elkaar. Het grote gevaar is dat de politici deze conjuncturele heropleving verwarren met een structureel herstel. Onze afbrokkelende concurrentiepositie zorgt ervoor dat België heel kwetsbaar wordt voor de volgende inzinking. Maar laat dat nu de pret niet bederven, en warm u op aan de getuigenissen van de ondernemers. Deze week in het magazine Trends.