Het ondernemingsklimaat versterkte in de verwerkende nijverheid (van -11,2 tot -7,9) ,en in geringere mate in de handel (van -5,1 tot -4,1) en de dienstverlening aan bedrijven (van 10,5 tot 11,2). In de bouwnijverheid (van -4,1 tot -3,9)was de toename echter zeer beperkt. Daar werd de 'beduidend geringere benutting van het materieel' ten opzichte van vorige maand gecompenseerd door een beter orderbestand.

De indicator voor het ondernemersvertrouwen klokte in maart af op -4,2 tegenover -6,6 in februari.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, is licht neerwaarts gericht, als gevolg van de negatieve resultaten van de twee voorgaande maanden.

algemene synthetische curve in maart, NBB
algemene synthetische curve in maart © NBB

Voor het samenstellen van de maandelijkse conjunctuurenquête polst de Nationale Bank naar de stemming bij een 7.000-tal bedrijfsleiders.

Ook het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie neemt in maart toe, blijkt uit de peiling die het onderzoeksinstituut Ifo dinsdag vrijgaf

De Ifo-vertrouwensindex die de prognoses voor de economische ontwikkeling in de volgende drie tot zes maanden weergeeft, steeg van 105,7 in februari naar 106,7 in maart.

Het is de eerste keer in vier maanden tijd dat het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa toeneemt.

(Belga/BO)

Het ondernemingsklimaat versterkte in de verwerkende nijverheid (van -11,2 tot -7,9) ,en in geringere mate in de handel (van -5,1 tot -4,1) en de dienstverlening aan bedrijven (van 10,5 tot 11,2). In de bouwnijverheid (van -4,1 tot -3,9)was de toename echter zeer beperkt. Daar werd de 'beduidend geringere benutting van het materieel' ten opzichte van vorige maand gecompenseerd door een beter orderbestand.De indicator voor het ondernemersvertrouwen klokte in maart af op -4,2 tegenover -6,6 in februari. De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, is licht neerwaarts gericht, als gevolg van de negatieve resultaten van de twee voorgaande maanden.Voor het samenstellen van de maandelijkse conjunctuurenquête polst de Nationale Bank naar de stemming bij een 7.000-tal bedrijfsleiders. Ook het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie neemt in maart toe, blijkt uit de peiling die het onderzoeksinstituut Ifo dinsdag vrijgafDe Ifo-vertrouwensindex die de prognoses voor de economische ontwikkeling in de volgende drie tot zes maanden weergeeft, steeg van 105,7 in februari naar 106,7 in maart. Het is de eerste keer in vier maanden tijd dat het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa toeneemt.(Belga/BO)