Het vertrouwen van de ondernemers in België daalde in augustus in alle bedrijfstakken: verwerkende nijverheid, handel, bouw en dienstverlening aan bedrijven, blijkt vrijdag uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank. De indicator die het ondernemersvertrouwen peilt, staat nu op -5,8, tegenover -5,0 een maand eerder. Dat is, net als de voorbije maanden, het laagste peil sinds februari 2016.

De ondernemers uit de verwerkende nijverheid uiten zich al enkele maanden pessimistischer (van -9,1 in juli tot -9,6 in augustus). Dat komt omdat ze minder vraag verwachten, en omdat ze het voorraadpeil negatiever beoordelen. In de handel (van -4,4 tot -7,8) merken de ondernemers een forse verslechtering van de verwachte vraag en van de verwachte bestellingen bij leveranciers, terwijl in de bouwsector (van 2,6 tot 2,2) de orderboekjes vermoedelijk zullen krimpen en het materieel minder benut zal worden.

Bij de dienstverlening aan bedrijven (van 4,5 tot 3,0) ten slotte zijn de bedrijfsleiders minder gunstig gestemd over hun eigen toekomstige activiteit en over de algemene marktvraag.

Ook de afgevlakte synthetische curve, die de onderliggende tendens weergeeft, blijft neerwaarts gericht.

algemene synthetische curve, NBB
algemene synthetische curve © NBB

Eerder deze week werd door de Nationale Bank ook een daling van het consumentenvertrouwen gemeld, en dat tot het laagste peil sinds november 2016.

Het vertrouwen van de ondernemers in België daalde in augustus in alle bedrijfstakken: verwerkende nijverheid, handel, bouw en dienstverlening aan bedrijven, blijkt vrijdag uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank. De indicator die het ondernemersvertrouwen peilt, staat nu op -5,8, tegenover -5,0 een maand eerder. Dat is, net als de voorbije maanden, het laagste peil sinds februari 2016. De ondernemers uit de verwerkende nijverheid uiten zich al enkele maanden pessimistischer (van -9,1 in juli tot -9,6 in augustus). Dat komt omdat ze minder vraag verwachten, en omdat ze het voorraadpeil negatiever beoordelen. In de handel (van -4,4 tot -7,8) merken de ondernemers een forse verslechtering van de verwachte vraag en van de verwachte bestellingen bij leveranciers, terwijl in de bouwsector (van 2,6 tot 2,2) de orderboekjes vermoedelijk zullen krimpen en het materieel minder benut zal worden. Bij de dienstverlening aan bedrijven (van 4,5 tot 3,0) ten slotte zijn de bedrijfsleiders minder gunstig gestemd over hun eigen toekomstige activiteit en over de algemene marktvraag. Ook de afgevlakte synthetische curve, die de onderliggende tendens weergeeft, blijft neerwaarts gericht. Eerder deze week werd door de Nationale Bank ook een daling van het consumentenvertrouwen gemeld, en dat tot het laagste peil sinds november 2016.