Belgische bedrijven steeds meer getroffen door betalingsfraude

© istock

De ondernemingen in ons land zijn steeds meer het slachtoffer van oplichting door betalingsfraude. Sinds 2014 neemt het fenomeen, dat vooral Franstalige bedrijven treft, opnieuw fors toe.

De organisaties van de bedrijfsrevisoren, accountants en boekhouders roepen daarom samen met de werkgeversorganisaties en Febelfin, de koepel van de financiële sector, op tot waakzaamheid en lanceren een sensibiliseringscamagne.

De organisaties van de economische beroepen (IBR, IAB en BIBF) stelden samen met het VBO, Unizo en UCM donderdag een brochure met preventieadviezen voor.

Betalingsfraude uit zich in drie vormen

1. Zo is er oplichting door identiteitsmisbruik, waarbij de fraudeur zich via e-mail of telefoon voordoet als een (overheids)instelling, een auditeur of informaticus actief rond betalingsprocessen of zelfs de bedrijfsleider.

2. Ook is er een variant waarbij de fraudeur documenten, met name facturen, onderschept en bijvoorbeeld het rekeningnummer van de begunstigde wijzigt.

3. Derde vorm is die waarbij schadelijke software ongemerkt geïnstalleerd wordt om informatie te stelen.

De cijfers die voorhanden zijn, gaan enkel over de betalingsfraude via identiteitsmisbruik.

Sinds september 2010 onderzocht de federale gerechtelijke politie van Brussel feiten, waarbij effectief 13 miljoen euro overgeheveld werd naar de rekening van de oplichter en andere feiten goed voor 24 miljoen euro aan poging tot oplichting. In diezelfde periode was er in Wallonië sprake van 24 miljoen euro in totaal, waarvan 4 miljoen euro effectief werd ontvreemd.

In Vlaanderen is het fenomeen beperkter (2 miljoen effectief overgeschreven), omdat het merendeel van de oplichters Frans praat.

Volgens de politie is identiteitsmisbruik vooral het werk van het Frans-Israëlische criminele milieu. Fraude met onderschepping van facturen is dan weer vooral het werk van Afrikaanse bendes.

De initiatiefnemers benadrukken dat de Nederlandstalige bedrijven het fenomeen in in ieder geval niet mogen onderschatten. “Frankrijk is vandaag het grootste slachtoffer met 300 miljoen euro effectief verduisterd, maar het gaat om een internationaal fenomeen in volle toename”, zei commissaris Serge Lecomte van de Brusselse gerechtelijke politie. Ook de VS en Groot-Brittannië worden getroffen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content