Het totale bedrag van die transactiestroom liep op tot 62,6 miljard euro. Dat schrijft De Standaard.

Luxemburg staat al enkele jaren op de zwarte lijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), omdat het te weinig bankinformatie uitwisselt en niet transparant genoeg is. Elk land dat méér dan een jaar op die lijst staat, moet als een belastingparadijs worden behandeld, zegt een Belgische wet uit 2010. Maar eind oktober vorig jaar is Luxemburg weer van die zwarte lijst geschrapt.

100.000 euro

Vorig jaar moesten Belgische ­vennootschappen voor het eerst alle financiële transacties met Luxemburg van minstens 100.000 euro aangeven aan de Belgische fiscus.

"Voor het aanslagjaar 2015 zijn er in de geautomatiseerde toepassing Biztax 13.270 ondernemingen die in 2014 betalingen van meer dan 100.000 euro aangaven aan het Groothertogdom Luxemburg", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. "En dat voor een totaal bedrag van 62,6 miljard euro".

De Vlaamse socialisten lieten vorig jaar eerder al weten dat niet alle betalingen aan Luxemburg gelijkgesteld moeten worden met fraude of misbruik. "Maar het is evengoed bekend dat Luxemburgse vennootschappen een belangrijke rol spelen in vele fraude- en misbruikconstructie", benadrukte Dirk Van der Maelen toen.

De fiscus onderzoekt die geldstroom aandachtig. Zowel de Cel ter bestrijding van belastingparadijzen van de dienst Coördinatie Anti-Fraude (CAF) als de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) buigt zich volop over de nieuwe Luxemburgse informatiebron. (Belga/NS)

Het totale bedrag van die transactiestroom liep op tot 62,6 miljard euro. Dat schrijft De Standaard. Luxemburg staat al enkele jaren op de zwarte lijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), omdat het te weinig bankinformatie uitwisselt en niet transparant genoeg is. Elk land dat méér dan een jaar op die lijst staat, moet als een belastingparadijs worden behandeld, zegt een Belgische wet uit 2010. Maar eind oktober vorig jaar is Luxemburg weer van die zwarte lijst geschrapt. Vorig jaar moesten Belgische ­vennootschappen voor het eerst alle financiële transacties met Luxemburg van minstens 100.000 euro aangeven aan de Belgische fiscus. "Voor het aanslagjaar 2015 zijn er in de geautomatiseerde toepassing Biztax 13.270 ondernemingen die in 2014 betalingen van meer dan 100.000 euro aangaven aan het Groothertogdom Luxemburg", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. "En dat voor een totaal bedrag van 62,6 miljard euro". De Vlaamse socialisten lieten vorig jaar eerder al weten dat niet alle betalingen aan Luxemburg gelijkgesteld moeten worden met fraude of misbruik. "Maar het is evengoed bekend dat Luxemburgse vennootschappen een belangrijke rol spelen in vele fraude- en misbruikconstructie", benadrukte Dirk Van der Maelen toen. De fiscus onderzoekt die geldstroom aandachtig. Zowel de Cel ter bestrijding van belastingparadijzen van de dienst Coördinatie Anti-Fraude (CAF) als de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) buigt zich volop over de nieuwe Luxemburgse informatiebron. (Belga/NS)