De Belgische banken kampen met een groeiende vertrouwenscrisis. Dat is de conclusie van de European banking Barometer van consultant Ernst & Young.

De Belgische bankiers waren in het tweede kwartaal van het afgelopen jaar een stuk pessimistischer dan in de eerste jaarhelft. Geen enkele bankier verwacht een verbetering van de Belgische economie op korte termijn, terwijl in landen als het Verenigd Koninkrijk Italië of Frankrijk toch ongeveer 40 procent van de bevraagden op een verbetering rekent.

Bovendien steeg het aandeel Belgische bankiers dat rekening houdt met een inkrimping van het personeelsbestand, van 18 tot 50 procent.

De bankiers in ons land hebben wel vertrouwen in het spaargedrag van de Belg. Over de meeste bancaire activiteiten heerst pessimisme, maar 'de Belgische spaarcultuur is nog steeds de grote sterkhouder van het Belgische bankwezen', luidt het in het persbericht. Eind oktober stond er volgens de Nationale Bank een recordbedrag van 230 miljard euro op de spaarboekjes.

De Belgische bankiers zijn wel minder bevreesd over de impact van de kredietcrisis dan hun Europese collega's: 83 procent van de Belgische banken gaat ervan uit dat de Europese schuldencrisis in de toekomst steeds minder impact zal hebben op de sector. Zeventien procent denkt eraan activa te verkopen.

De European Banking Barometer van E&Y is een halfjaarlijks onderzoek bij 270 banken in heel Europa. (Belga/BO)

De Belgische banken kampen met een groeiende vertrouwenscrisis. Dat is de conclusie van de European banking Barometer van consultant Ernst & Young.De Belgische bankiers waren in het tweede kwartaal van het afgelopen jaar een stuk pessimistischer dan in de eerste jaarhelft. Geen enkele bankier verwacht een verbetering van de Belgische economie op korte termijn, terwijl in landen als het Verenigd Koninkrijk Italië of Frankrijk toch ongeveer 40 procent van de bevraagden op een verbetering rekent. Bovendien steeg het aandeel Belgische bankiers dat rekening houdt met een inkrimping van het personeelsbestand, van 18 tot 50 procent. De bankiers in ons land hebben wel vertrouwen in het spaargedrag van de Belg. Over de meeste bancaire activiteiten heerst pessimisme, maar 'de Belgische spaarcultuur is nog steeds de grote sterkhouder van het Belgische bankwezen', luidt het in het persbericht. Eind oktober stond er volgens de Nationale Bank een recordbedrag van 230 miljard euro op de spaarboekjes. De Belgische bankiers zijn wel minder bevreesd over de impact van de kredietcrisis dan hun Europese collega's: 83 procent van de Belgische banken gaat ervan uit dat de Europese schuldencrisis in de toekomst steeds minder impact zal hebben op de sector. Zeventien procent denkt eraan activa te verkopen. De European Banking Barometer van E&Y is een halfjaarlijks onderzoek bij 270 banken in heel Europa. (Belga/BO)