Autoverkopers maken nauwelijks nog winst, blijkt uit een doorlichting van de sector door Federauto waarover De Tijd maandag bericht op zijn website. "Er komt een forse consolidatie aan", verduidelijkt Federauto-voorzitter Carl Veys.

Federauto liet de jaarrekeningen van 2.237 auto-ondernemingen tegen het licht houden. En daar stijgt volgens De Tijd een somber beeld uit op. Terwijl de omzet de afgelopen vijf jaar steeg, kelderden de winstmarges en groeit de schuldenlast. De afgelopen vijf jaar zakte de nettowinstmarge van autoverkopers van 1,41 procent van de omzet naar 0,9 procent.

"Dat is een ongezonde situatie, die de komende jaren niet zal verbeteren", zegt Veys.

Vooral Citroën- en Toyota-dealers hebben het moeilijk. Verdelers van die wagens moeten het stellen met een gemiddelde winstmarge van 0,5 procent. Volvo-dealers steken er met een gemiddelde winstmarge van 2,7 procent dan weer fors bovenuit.

De crisis is volgens de sectorfederatie het gevolg van een combinatie van effecten: mensen kopen kleinere auto's, nieuwe auto's zijn steeds minder onderhoudsgevoelig en merken verplichten de dealers tot zware investeringen. (Belga/BO)

Autoverkopers maken nauwelijks nog winst, blijkt uit een doorlichting van de sector door Federauto waarover De Tijd maandag bericht op zijn website. "Er komt een forse consolidatie aan", verduidelijkt Federauto-voorzitter Carl Veys.Federauto liet de jaarrekeningen van 2.237 auto-ondernemingen tegen het licht houden. En daar stijgt volgens De Tijd een somber beeld uit op. Terwijl de omzet de afgelopen vijf jaar steeg, kelderden de winstmarges en groeit de schuldenlast. De afgelopen vijf jaar zakte de nettowinstmarge van autoverkopers van 1,41 procent van de omzet naar 0,9 procent. "Dat is een ongezonde situatie, die de komende jaren niet zal verbeteren", zegt Veys. Vooral Citroën- en Toyota-dealers hebben het moeilijk. Verdelers van die wagens moeten het stellen met een gemiddelde winstmarge van 0,5 procent. Volvo-dealers steken er met een gemiddelde winstmarge van 2,7 procent dan weer fors bovenuit. De crisis is volgens de sectorfederatie het gevolg van een combinatie van effecten: mensen kopen kleinere auto's, nieuwe auto's zijn steeds minder onderhoudsgevoelig en merken verplichten de dealers tot zware investeringen. (Belga/BO)