In november noteert de conjunctuurbarometer van de NBB (Nationale Bank van België) een toename van het ondernemersvertrouwen tot 0,8 punten tegenover -2,8 punten in oktober. Analisten hielden rekening met een terugval tot -3 punten.

Het dieptepunt van het Belgische ondernemersvertrouwen dateert van januari 2009, toen de synthetische curve op zo'n -30 punten stond.

De barometer staat vandaag op het hoogste punt sinds maart 2008. Het ondernemingsklimaat ging er in alle bedrijfstakken op vooruit, met uitzondering van de bouwsector, waar er een lichte daling wordt genoteerd.

Vooral in de handel was er sterke stijging: de handelaars verwachten een aanzienlijke toename van de vraag de volgende drie maanden. Ze trekken hun bestellingen bij de leveranciers op.

Ook in de verwerkende nijverheid en in de dienstverlening aan bedrijven zijn de vooruitzichten optimistisch.

De algemene synthetisch afgevlakte curve, die met enkele maanden vertraging de tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft opwaarts gericht.

In november noteert de conjunctuurbarometer van de NBB (Nationale Bank van België) een toename van het ondernemersvertrouwen tot 0,8 punten tegenover -2,8 punten in oktober. Analisten hielden rekening met een terugval tot -3 punten.Het dieptepunt van het Belgische ondernemersvertrouwen dateert van januari 2009, toen de synthetische curve op zo'n -30 punten stond. De barometer staat vandaag op het hoogste punt sinds maart 2008. Het ondernemingsklimaat ging er in alle bedrijfstakken op vooruit, met uitzondering van de bouwsector, waar er een lichte daling wordt genoteerd. Vooral in de handel was er sterke stijging: de handelaars verwachten een aanzienlijke toename van de vraag de volgende drie maanden. Ze trekken hun bestellingen bij de leveranciers op.Ook in de verwerkende nijverheid en in de dienstverlening aan bedrijven zijn de vooruitzichten optimistisch. De algemene synthetisch afgevlakte curve, die met enkele maanden vertraging de tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft opwaarts gericht.