Het Waalse beursgenoteerde bedrijf IBA (Ion Beam Applications) krijgt eerstdaags een eerste betaling van 20 miljoen euro. De komende vier jaar zijn nog betalingen gepland.

IBA verwacht dat protontherapie in China de komende jaren sterk zal groeien. 'China is een markt van groot strategisch belang voor IBA', zegt topman Olivier Legrain in een persbericht. 'We zijn blij dat we zo'n omvangrijke langetermijnsamenwerking hebben kunnen afsluiten met een groot Chinees bedrijf', klinkt het.

Volgens Dongming Hu, general manager bij CGN Dasheng, wordt protontherapie steeds belangrijker bij de behandeling van kankerpatiënten in China. 'De samenwerking met IBA is essentieel om ervoor te zorgen dat we veel meer Chinese patiënten toegang geven tot die geavanceerde, levensreddende behandeling', zegt hij.

Resultaten

De Chinese deal werd bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarresultaten van IBA. Het bedrijf zag de omzet in de eerste jaarhelft dalen tot 109,7 miljoen euro, 14 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies bedroeg 12 miljoen euro, meer dan een verdubbeling tegenover een jaar eerder.

Toch heerst er bij IBA vertrouwen in de toekomst. 'We zien bemoedigende signalen dat de protontherapiemarkt het 'momentum' behoudt', luidt het. En 'onze pijplijn van verdere nieuwe opportuniteiten is robuust en we zitten in de eindfase van onderhandelingen over grote contracten in de strategisch belangrijke regio's Verenigde Staten en Azië.'

De resultaten zouden woensdag voorbeurs bekendgemaakt worden, maar de publicatie werd enkele uren uitgesteld. In afwachting daarvan werd de handel in het aandeel IBA op de Brusselse beurs geschorst.

Na de hervatting van de handel, om 10.45 uur, schoot het aandeel 17 procent hoger. Rond het middaguur noteerde het aandeel 22 procent hoger tot 8,7 euro. Uiteindelijk sloot het IBA-aandeel de handelsdag op Euronext Brussel 31,22 procent hoger af tot 9,33 euro. De deal in China weegt kennelijk zwaarder door dan de mindere halfjaarcijfers.

Het Waalse beursgenoteerde bedrijf IBA (Ion Beam Applications) krijgt eerstdaags een eerste betaling van 20 miljoen euro. De komende vier jaar zijn nog betalingen gepland. IBA verwacht dat protontherapie in China de komende jaren sterk zal groeien. 'China is een markt van groot strategisch belang voor IBA', zegt topman Olivier Legrain in een persbericht. 'We zijn blij dat we zo'n omvangrijke langetermijnsamenwerking hebben kunnen afsluiten met een groot Chinees bedrijf', klinkt het.Volgens Dongming Hu, general manager bij CGN Dasheng, wordt protontherapie steeds belangrijker bij de behandeling van kankerpatiënten in China. 'De samenwerking met IBA is essentieel om ervoor te zorgen dat we veel meer Chinese patiënten toegang geven tot die geavanceerde, levensreddende behandeling', zegt hij.De Chinese deal werd bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarresultaten van IBA. Het bedrijf zag de omzet in de eerste jaarhelft dalen tot 109,7 miljoen euro, 14 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies bedroeg 12 miljoen euro, meer dan een verdubbeling tegenover een jaar eerder. Toch heerst er bij IBA vertrouwen in de toekomst. 'We zien bemoedigende signalen dat de protontherapiemarkt het 'momentum' behoudt', luidt het. En 'onze pijplijn van verdere nieuwe opportuniteiten is robuust en we zitten in de eindfase van onderhandelingen over grote contracten in de strategisch belangrijke regio's Verenigde Staten en Azië.' De resultaten zouden woensdag voorbeurs bekendgemaakt worden, maar de publicatie werd enkele uren uitgesteld. In afwachting daarvan werd de handel in het aandeel IBA op de Brusselse beurs geschorst. Na de hervatting van de handel, om 10.45 uur, schoot het aandeel 17 procent hoger. Rond het middaguur noteerde het aandeel 22 procent hoger tot 8,7 euro. Uiteindelijk sloot het IBA-aandeel de handelsdag op Euronext Brussel 31,22 procent hoger af tot 9,33 euro. De deal in China weegt kennelijk zwaarder door dan de mindere halfjaarcijfers.