Een van de manieren om die 'spookbedrijven' te detecteren, is kijken wie niet tijdig een jaarrekening indient. Justitie telt er zowat 130.000. Maar volgens Graydon is die definitie te strikt.

Graydon gebruikt een hele reeks parameters om de effectiviteit van de 1,5 miljoen Belgische ondernemingen in beeld te brengen. Ontvangt het bedrijf facturen bijvoorbeeld? 'Een spookbedrijf is geen zwart-witverhaal. Maar als je non-activiteit vaststelt - of een risico daarop - is de kans groot dat het gaat om een spookbedrijf waar eigenlijk niets gebeurt en dat geen reden van bestaan heeft', zegt Eric Van den Broele, senior onderzoeker bij Graydon België.

370.000 zulke bedrijven werden opgelijst. Jobstudenten screenden vervolgens met een steekproef 2.500 van die spookbedrijven op zoek naar een teken van leven, inclusief een bezoek ter plekke. 'Bij 95 procent vonden ze geen enkel spoor, waardoor we van 350.000 spookbedrijven durven te spreken', zegt Vanden Broele.

Spookbedrijven vergroten het risico op een financiële kater voor bonafide bedrijven en zijn een makkelijke prooi voor fraudeurs.

Een van de manieren om die 'spookbedrijven' te detecteren, is kijken wie niet tijdig een jaarrekening indient. Justitie telt er zowat 130.000. Maar volgens Graydon is die definitie te strikt. Graydon gebruikt een hele reeks parameters om de effectiviteit van de 1,5 miljoen Belgische ondernemingen in beeld te brengen. Ontvangt het bedrijf facturen bijvoorbeeld? 'Een spookbedrijf is geen zwart-witverhaal. Maar als je non-activiteit vaststelt - of een risico daarop - is de kans groot dat het gaat om een spookbedrijf waar eigenlijk niets gebeurt en dat geen reden van bestaan heeft', zegt Eric Van den Broele, senior onderzoeker bij Graydon België. 370.000 zulke bedrijven werden opgelijst. Jobstudenten screenden vervolgens met een steekproef 2.500 van die spookbedrijven op zoek naar een teken van leven, inclusief een bezoek ter plekke. 'Bij 95 procent vonden ze geen enkel spoor, waardoor we van 350.000 spookbedrijven durven te spreken', zegt Vanden Broele. Spookbedrijven vergroten het risico op een financiële kater voor bonafide bedrijven en zijn een makkelijke prooi voor fraudeurs.