België ontloopt Chinese miljardenclaim

Ping An, Chinese verzekeraar die investeerde in Fortis © BELGAIMAGE

De Belgische staat moet het Chinese Ping An geen vergoeding betalen voor de schade die het bedrijf leed bij de ontmanteling van Fortis.

De Belgische staat moet het Chinese Ping An dan toch geen schadevergoeding betalen. Die verzekeraar eiste via ene internationaal Arbitragehof 2 miljard euro van België als compensatie voor de schade die het bedrijf leed bij de ontmanteling van Fortis. Die claim is nu afgewezen, schrijft De Morgen maandag.

Ping An investeerde acht jaar geleden in Fortis toen de bank na de overname van ABN Amro op zoek moest naar vers kapitaal. Maar toen Fortis implodeerde, zagen de Chinezen hun investeringen in rook opgaan.

Aanvankelijk hoopte het Chinese bedrijf op een compensatie van de Belgische overheid. Maar toen duidelijk werd dat die er niet ging komen, stapte het naar de rechtbank. De bedrijfsleiding wees er onder andere op dat zij als grootste aandeelhouder in februari 2009 tegen de verkoop van afzonderlijke Fortis-onderdelen had gestemd. Het internationaal Arbitragehof had daar geen oren naar.

De Morgen wijst erop dat het afwijzen van de claim goed nieuws is voor de regering in deze budgettair moeilijke tijden.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content