België moet enkel Nederland voor zich dulden. Dat schrijft Le Soir.

De notionele intrestaftrek, de excess profit rulings en de incentives voor patenten voor onderzoek en ontwikkeling zijn enkele van de indicatoren voor fiscale planning die aangestipt worden in de studie.

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt beklemtoont dat deze studie eind 2015 werd uitgevoerd, voor de omzetting van twee antimisbruikmaatregelen.

Notionele intrestaftrek

Zowel de notionele intrestaftrek als de excess profit rulings waren onlangs nog voer voor discussie in ons land. Onder meer Eurocommissaris Pierre Moscovici waarschuwde de Belgische regering in februari al voor misbruiken van het notionele intrestaftrek. Die waarschuwing kwam er nadat uitlekte dat Ikea tussen 2009 en 2014 488 miljoen euro aan belastingen kon ontlopen dankzij de notionele intrestaftrek.

De intrestaftrek stelt het inkomen dat vestigingen van multinationals verkrijgen uit leningen aan vestigingen in andere landen vrij van belastingen. De buitenlandse vestigingen kunnen op hun beurt de kost van de lening aftrekken van hun belastingen.

Excess profit rulings

Europa besliste begin dit jaar om de fiscale deals, de excess profit rulings, te vernietigen die de Belgische fiscus de voorbije tien jaar met multinationals heeft gesloten. De Europese Commissie ziet ze als staatssteun en eist dat de kwijtgescholden belastingen alsnog worden terugbetaald. In totaal hebben 36 internationale bedrijven zo'n ruling gesloten met de fiscus.

In de rulings werd telkens een percentage van de winst afgesproken - gaande van 21 tot zelfs 90 procent - dat niet zou worden belast. In totaal gaat het om een bedrag van om en bij de 2 miljard euro.

Ondertussen heeft Atlas Copco een beroep aangetekend tegen de beslissing van Europa om het Belgische systeem van belastingvoordelen voor multinationals te vernietigen. Dat schrijft De Tijd. Voor het bedrijf gaat het om 300 miljoen euro. De regering-Michel ging in april in beroep tegen de Europese rulingbeslissing.

Atlas Copco is een van de eerste bedrijven die naar de rechter trekken. Volgens een goedgeplaatste bron zijn minstens 10 tot 15 bedrijven, waaronder Proximus, van plan dat te doen.

Van Overtveldt pleit ondertussen voor de afschaffing van allerlei rulings in ruil voor een eenvoudige en verlaagde vennootschapsbelasting.

(Belga/NS)

België moet enkel Nederland voor zich dulden. Dat schrijft Le Soir. De notionele intrestaftrek, de excess profit rulings en de incentives voor patenten voor onderzoek en ontwikkeling zijn enkele van de indicatoren voor fiscale planning die aangestipt worden in de studie. Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt beklemtoont dat deze studie eind 2015 werd uitgevoerd, voor de omzetting van twee antimisbruikmaatregelen. Zowel de notionele intrestaftrek als de excess profit rulings waren onlangs nog voer voor discussie in ons land. Onder meer Eurocommissaris Pierre Moscovici waarschuwde de Belgische regering in februari al voor misbruiken van het notionele intrestaftrek. Die waarschuwing kwam er nadat uitlekte dat Ikea tussen 2009 en 2014 488 miljoen euro aan belastingen kon ontlopen dankzij de notionele intrestaftrek. De intrestaftrek stelt het inkomen dat vestigingen van multinationals verkrijgen uit leningen aan vestigingen in andere landen vrij van belastingen. De buitenlandse vestigingen kunnen op hun beurt de kost van de lening aftrekken van hun belastingen. Europa besliste begin dit jaar om de fiscale deals, de excess profit rulings, te vernietigen die de Belgische fiscus de voorbije tien jaar met multinationals heeft gesloten. De Europese Commissie ziet ze als staatssteun en eist dat de kwijtgescholden belastingen alsnog worden terugbetaald. In totaal hebben 36 internationale bedrijven zo'n ruling gesloten met de fiscus. In de rulings werd telkens een percentage van de winst afgesproken - gaande van 21 tot zelfs 90 procent - dat niet zou worden belast. In totaal gaat het om een bedrag van om en bij de 2 miljard euro. Ondertussen heeft Atlas Copco een beroep aangetekend tegen de beslissing van Europa om het Belgische systeem van belastingvoordelen voor multinationals te vernietigen. Dat schrijft De Tijd. Voor het bedrijf gaat het om 300 miljoen euro. De regering-Michel ging in april in beroep tegen de Europese rulingbeslissing. Atlas Copco is een van de eerste bedrijven die naar de rechter trekken. Volgens een goedgeplaatste bron zijn minstens 10 tot 15 bedrijven, waaronder Proximus, van plan dat te doen.Van Overtveldt pleit ondertussen voor de afschaffing van allerlei rulings in ruil voor een eenvoudige en verlaagde vennootschapsbelasting. (Belga/NS)