Voor sommige bedrijven blijft België een belastingparadijs. Vooral grote ondernemingen kunnen via fiscale spitstechnologie de belastingfactuur drukken en moeten daarvoor niet buiten de lijntjes kleuren.

De PVDA selecteerde de duizend vennootschappen die vorig jaar de meeste winst maakten en keek hoeveel belastingen die betaalden. De totale winst van die duizend vennootschappen bedroeg 57 miljard euro. Maar ze betaalden daarop allemaal samen slechts 3,3 miljard euro aan belastingen: een tarief van gemiddeld 5,73 procent. Het officiële nominale tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt volgens De Standaard nog altijd 33,99 procent.

Als dat tarief op die winsten zou zijn toegepast, was de belastingfactuur uitgekomen op 19,4 miljard euro. De duizend bedrijven hebben op die manier een fiscale korting van 16,1 miljard euro gekregen.

In de studie kijkt de PVDA wel enkel naar individuele vennootschappen en niet naar alle vennootschappen van een bepaalde bedrijvengroep. Zo kan het zijn dat bedrijven van eenzelfde groep die wel belastingen betalen, niet in de lijst opgenomen zijn. Bij de duizend grootste winstmakers zijn trouwens ook bedrijven die fors belastingen betaald hebben zoals Belgacom, Mobistar of Daikin Europe nv.

Die vennootschappen ontduiken de belastingen niet. Ze maken gewoon handig gebruik van de fiscale mogelijkheden in ons land. De notionele interestaftrek - waarbij bedrijven een stukje van de eigen middelen die ze investeren fiscaal in mindering mogen brengen - is een van die mogelijkheden. (Belga/TE)

Voor sommige bedrijven blijft België een belastingparadijs. Vooral grote ondernemingen kunnen via fiscale spitstechnologie de belastingfactuur drukken en moeten daarvoor niet buiten de lijntjes kleuren. De PVDA selecteerde de duizend vennootschappen die vorig jaar de meeste winst maakten en keek hoeveel belastingen die betaalden. De totale winst van die duizend vennootschappen bedroeg 57 miljard euro. Maar ze betaalden daarop allemaal samen slechts 3,3 miljard euro aan belastingen: een tarief van gemiddeld 5,73 procent. Het officiële nominale tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt volgens De Standaard nog altijd 33,99 procent. Als dat tarief op die winsten zou zijn toegepast, was de belastingfactuur uitgekomen op 19,4 miljard euro. De duizend bedrijven hebben op die manier een fiscale korting van 16,1 miljard euro gekregen. In de studie kijkt de PVDA wel enkel naar individuele vennootschappen en niet naar alle vennootschappen van een bepaalde bedrijvengroep. Zo kan het zijn dat bedrijven van eenzelfde groep die wel belastingen betalen, niet in de lijst opgenomen zijn. Bij de duizend grootste winstmakers zijn trouwens ook bedrijven die fors belastingen betaald hebben zoals Belgacom, Mobistar of Daikin Europe nv. Die vennootschappen ontduiken de belastingen niet. Ze maken gewoon handig gebruik van de fiscale mogelijkheden in ons land. De notionele interestaftrek - waarbij bedrijven een stukje van de eigen middelen die ze investeren fiscaal in mindering mogen brengen - is een van die mogelijkheden. (Belga/TE)